Soiuri de capsuni foarte productive

0
700

In general, soiurile de capsuni sunt impartite in trei categorii majore, respectiv: soiuri de zi scurta sau neremontate, soiuri cu fructificare continua, cunoscute ca si remontante si soiuri indiferent de lungimea zilei ori semi-remontanate.
Fiecare dintre ele garanteaza o cultura bogata pe placul agricultorilor si a consumatorilor, insa prezinta anumite particularitati cu privire la conditiile de clima si sol de care au nevoie. Tot din acest punct de vedere si pentru ca un cumparator sa nu se trezesca cu surprize trebuie sa cunoasca care sunt cu exactitate cele mai profitabile soiuri de capsuni si care sunt caracteristicile pe care le prezinta.
Vibrant
Atunci cand trebuie sa alegem stoloni de capsuni este important de stiut ca unul dintre soiurile cele mai valoroase, cu productie de inalta calitate si cel mai timpuriu soi, este Vibrant. Produce fructe care prezinta o marime mare, o greutate ce depaseste 35 gr si cu un diametru de 35 mm. Capsunile care sunt obtinute din acest soi sunt ferme, ideale pentru piata, fiind foarte rezistente la manipulare si transport cu o rezistenta foarte buna la pastrare.
Vibrant este un soi extra-timpuriu, care se coace odata cu inceperea celei de-a doua jumatati a lunii mai. Asigura productii foarte mari, putand ajunge usor la un kilogram pe planta, daca i se va aplica si o tehnologie avansata de cultura.
Honeoye
Originar din Statele Unite ale Americii, Honeoye este un soi timpuriu, foarte productiv si care poate fi valorificat in mai multe sisteme de cultura: tunel, camp liber, solar sau gradina. Acest soi este adaptabil la conditiile pedoclimatice specifice Romaniei, putand fi cultivat incepand de la zona montana pana la cea de campie. Fructele pe care le face sunt de dimensiuni medii, cu o greutate de 25-30 gr, in forma conica, ajungand la maturitatea de recoltare spre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie. Este un soi rezistent la fainare si la putregaiul de culoare cenusie a fructelor.
Elegance
Iese in evidenta prin rezistenta puternica la frig si ger, prezentand o inflorire mai tardiva nu este supus riscului de inghet al florilor. Punctul forte al acestui soi de capsuni consta in rezistenta fata de bolile de radacina: mana coletului si verticilioza, insa este sensibil la fainare.
Face fructe de calitatea I, prezentand o greutate de 35 gr ce rezista cu succes la crapare atunci cand se manifesta exces de umiditate. Punctul in care se ajunge la maturitatea de recoltare este pe la inceputul lui iunie si ofera productii de peste 30 de tone pe hectar daca se mai intervine si cu o tehnologie avansata de cultura.
Matis
Matis este originar din Franta si garanteaza o rezistenta crescuta la bolile de radacina si la fainare. Se adapteaza excelent in zonele mai reci, fiind rezistent la ger in timpul iernii si infloreste mai tarziu. Este definit ca fiind un soi semi-tardiv, care se coace in mijlocul lunii iulie, iar fructele sunt mari si prevad o rezistenta crescuta la manipulare si transport, fiind caracterizate de o fermitate crescuta, cu un aspect comercial foarte placut.
Din cadrul unui hectar de capsuni din soiul Matis poate fi recoltata o cantitate de 25-30 de tone, fara mari eforturi financiare, intrucat este un soi foarte productiv care nu are nevoie de tehnologii avansate de cultura.
 
Pepiniera Moara ofera persoanelor interesante toate aceste soiuri de capsuni rezistente si productive, dar si multe altele, precum: Albion, Malga, San Andreas, Alba, Rumba, Asia, etc.  Plantele sunt de inalta calitate si vin insotite de toata documentatia din soiuri noi, rezistente si adaptate conditiilor geografice din Romania, selectate in urma mai multor ani de cercetare in campurile ce se afla in zonele de est a Europei.