In general, divortul este cunoscut ca fiind una dintre cele mai profunde experiente careia o fiinta umana i-ar putea supravetui. Cel mai adesea, aceasta experienta este asociata de o teama puternica potrivit careia durerea nu va mai inceta. Din punct de vedere psihologic, in anumite situatii, divortul creaza consecinte grave, care nu determina doar pierderea unei persoane importante din viata individului, ci si propria pierdere. Efectele sunt resimtite nu doar la nivel de cuplu, ele fiind prezente pentru intreaga familie, mai cu seama atunci cand exista si copii, fiind inregistrate schimbari si in cadrul prietenilor, asociatiilor si a intregii comunitati de ansamblu care alcatuieste sistemul de sprijin al cuplului.
Starea emotionala determinata de un divort
Similar cu alte tipuri de experiente dureroase, pierderea unei casnicii nu reprezinta doar un moment in timp, ci un intreg proces care surprinde o serie de sentimente diferite. Durerea nu este liniara, in sensul ca nu se poate trece doar prin etapele clasice de soc, negare si ulterior, acceptare. Aceasta asa-zisa ordine bine definita este inlocuita de o stare emotionala haotica si circulara, cu mai multe etape care se schimba in fiecare zi sau de la un moment la altul chiar.
Toate aceste sentimente pot constitui cauza instalarii unui dezechilibru emotional atunci cand nu sunt gestionate corespunzator cu ajutorul unui psihoterapeut Bucuresti.
Este firesc ca in faza initiala prima emotie sa fie una de soc. Socul de natura psihologica apare ca un raspuns la un eveniment sau o situatie si poate sa produca un mare stres, intocmai ca o intrerupere a cursului normal al vietii. Oamenii sunt construiti sa reactioneze diferit in fata socurilor, astfel ca unii se introvertesc, se retrag din viata sociala, evitand iesirile cu prietenii si contactele sociale. In schimb, o alta categorie de persoane tinde sa petreaca timpul cu oamenii care sunt dispusi sa le asculte fiecare detaliu despre cum au fost raniti in timpul divortului. Aceasta din urma este tot o modalitate gresita, intrucat este indicat ca interactiunile sociale sa fie dezvoltate intr-un scop constructiv, care sa „amorteasca” durerea sau chiar sa o depaseasca.
Cei mai multi se intreaba cat va dura starea de tristete si de afectare emotionala, insa raspunsul exact este foarte dificil de oferit, intrucat experienta durerii nu este una liniara. Acest lucru variaza de la o persoana la alta si de la dizpozitia sa catre schimbare. Daca vindecarea este sustinuta de urmarea unor tehnici corecte, recuperarea se poate realiza intr-un timp destul de scurt, putand fi reluat cu usurinta cursul vietii.
Ajutorul psihoterapeutic in cazul unui divort
Consilierea psihologica poate avea loc atunci cand persoana in cauza reuseste sa accepte ca se afla intr-o situatie delicata care necesita sprijin din partea unui specialist. Cu ajutorul unui psiholog, fiecare va reusi sa isi exprime emotiile in totalitate, fara a le fi innabusite si sa constientizeze ceea ce s-a intamplat. In acest fel, este mult mai simplu sa aiba loc si procesul de acceptare fata de cauzele si consecintele despartirii si de asumare a responsabilitatii fata de contributia adusa acestui rezultat.
Odata clarificate problemele din trecut, se face loc prezentului, psihologul ajutand la crearea unei noi viziuni asupra vietii, in care pot fi realizate planurile si proiectele de viitor.
Serviciile oferite de Daniel Ivan in cadru cabinetului sau din Bucuresti sau online pot fi ajutorul de care ai nevoie intr-o perioada dificila si critica, cum este cea a unui divort.