Forajul hidraulic rotativ – tehnica utilizata de Ecodrill – ce presupune aceasta?

0
311

Specialistii in foraje de mica si mare adancime, Ecodrill recomanda efectuarea puturilor de mare adancime pentru ca lichidul sa fie potabil, astfel exista un risc redus de contaminare cu diverse impuritati, detrisuri. Fiind orientati spre rezultate curajoase, echipa Ecodrill aplica metode ce necesita profesionalism si experienta. Una dintre aceste metode implica forajul hidraulic rotativ, mai putin intalnit pe teritoriul autohton. Din acest motiv sunt un punct de reper pentru cei care isi doresc lucrari de acest tip.
Ce presupune forajul hidraulic rotativ? 
Este o tehnica mai putin utilizata in Romania datorita complexitatii. Totusi specialistii de la Ecodrill nu s-au ferit de provocari si in demersul carierei dezvoltate pe serviciile de foraje si-au orientat atentia spre forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid.
Acest lucru implica utilizarea cu precadere pentru solurile moi si medii precum cele argiloase, nisipoase sau cu pietris intalnite in special in zonele de campie si platforme de la noi. La acest sistem se foloseste noroi bentonitic pentru stabilizare si eliminarea sedimentelor detritice din foraj.
Alcatuirea unui astfel de sistem pentru foraj se compune dintr-un grup de presiune, cap hidraulic, furtune hidraulice etc.
Capul hidraulic este un mecanism de actionare hidrostatica care asigurarea circulatiei pentru urmatoarele operatiuni cum ar fi :
Spalarea si frezarea dopurilor de nisip si ciment din coloane.Operatiuni de insurubare si desurubare.Taierea in interior a tevilor ce trebuie eliminate.
Deplasarea lichidului in aval se realizeaza cu ajutorul pompelor hidraulice de la o presiune inferioara spre una superioara din amonte. Asa cum este specificat, forajele hidraulice rotative se utilizeaza cu precadere pe un teren moale. Principiul pentru care se opteaza aceasta metoda este de aducere la suprafata a detrisului prin burghie speciale.
In functie de mecanismul mobil, pompele hidraulice se clasifica astfel:

Pompe cu rotor – axiale si semiaxiale, submersibile, centrifuge ce se utilizeaza la foraje.
 
Este necesara precizarea ca nu exista o metoda universal valabila pentru foraje. Aceasta tehnica se alege in functie de natura si adancimea stratelor traversate. Documentatia tehnica este un punct important ce asigura efectuarea optima a lucrarilor, cu costuri accesibile, raportate la randamentul ulterior.
Informatiile includ rezultatele testelor de eficienta, nivelul debitelor de apa, denivelari specifice si altele.  Se mai poate viza si debitul maxim admis de filtre.
Pe baza acestor detalii tehnice se stabileste tipul pompei si adancimea optima de amplasare. Urmarirea si executarea forajelor de catre personal specializat duc la eficienta acestor sisteme.
Pe Ecodrill.ro, cei interesati se pot orienta spre serviciile oferite de catre echipa cu experienta in acest profil. Este indicat sa se specifice detalii despre zona in care va avea loc forajul, eventual este necesar o analiza tehnica a solului efectuata prin calcule dedicate. Echipa sta la dispozitie cu informatii suplimentare si descrieri ce sunt rezultate in lucrarile efectuate cu profesionalism de-a lungul anilor. Vezi mai multe detalii despre Ecodrill pentru o mai buna documentare.