Crilovic produce orice tip de tinute pentru preoti

0
899

Vesmintele preotilor
Conform specificatiilor mai marilor fete bisericesti, conform Sinodului BOR, preotii nu au voie sa urmeze conduita oricarui om obisnuit. In ceea ce priveste vestimentatia, aceasta a fost mereu una distincta de cea a oamenilor de rand. In timpul slujbelor, din respect si supunere fata de divinitatea careia i se inchina pana la urma, preotul poarta doar vesminte specifice, decorate pe masura. In timpul liber, in afara bisericii acesta poarta reverenda, insemnand o haina lunga de culoare inchisa si cu guler tip tunica.
Vesmintele preotilor sunt straie speciale. Acest lucru este consemnat si in scrierile istorice si religioase. Cu alte cuvinte, dintotdeauna a existat o maniera de distinctie intre preoti si alte persoane. Se pastreaza la ora actuala aceasta necesitate. Un preot ce are drept de a savarsi sfintele liturghii va purta mereu un set de 5 piese vestimentare compus din: stihar, epitrahil sau adesea numit patrahir/patrafir, brau, manecute si felon sau sfita.
Toate acestea sunt realizate de maini pricepute si se supun unor reguli anume. Dintre tipurile de vesminte preotesti se disting cele brodate. Au avantajul de a fi mai rezistente, chiar si ca urmare a folosirii si spalarii lor in repetate randuri. Broderia este realizata automat cu masina speciala, ramanand sa fie completata de detalii cusute manual sau dupa caz, imprimate.
Seturile sunt achizitionate complet, pentru ca mai toate aceste piese au o tematica anume si impreuna denota armonia modelelor si a culorilor.
Vesminte specifice sarbatorilor
Cromatica acestor vesminte nu este aleasa la intamplare ci are legatura cu simbolul lor, in contextul sarbatorilor religioase. Acesta este un prim reper pe care il au preotii, atunci cand comanda vesmintele.
Din punct de vedere aspectual, per general vesmintele preotilor sunt decorate cu simboluri religioase, indiferent de modelul central de pe felon. Asadar sunt preferate spicele de grau, simbolul crucii sau franjurile, adesea aurii. Mai apoi, specific cu sarbatorile importante, vesmintele pot fi decorate incat sa reprezinte o imagine biblica sau o icoana anume. Modelul poate fi partea centrala de pe felon, avand si avantajul unui spatiu suficient unde sa fie reprezentat in detaliu. Acelasi model se va regasi de asemenea pe epitrahil si nu numai.
Astfel de detalii se pot comanda in functie si de preferinte. De aceea, un producator autohton precum este Crilovic cunoaste apreciere si din perspectiva realizarii de tinute dupa specificatiile solicitantilor. Standard este doar tiparul acestor piese vestimentare.
In cadrul paginii oficiale vesmintebisericesti.ro se pot alege astfel de seturi. Avantajos este ca acestea se completeaza cu acoperaminte pentru sfintele vase. De asemenea, sunt lucrate minutios si manual in unele cazuri. Cei interesati pot solicita si un pret al acestora, online.