Primele doua etape au constat in rezolvarea a cate zece probleme cu raspuns numeric, avand un grad mediu-avansat de dificultate si corectare automata. La etapa finala, ce a avut loc pe 9 aprilie, solutiile au fost incarcate in platforma de catre participanti, evaluarea fiind facuta de profesori cu experienta in concursurile de matematica.
„Este un concept nou, atat pentru elevi cat si pentru noi, organizatorii. Sistemul online de evaluare prin dubla corectare anonimizata si identificarea automata a discrepantelor de punctaje la corectare asigura un sistem corect si impartial de notare.
Astfel, am pus bazele unui sistem de identificare a erorilor umane in corectarea solutiilor inainte de a ajunge rezultatele la participanti. Iar prin vizualizarea propriei lucrari si a explicatiilor profesorului ne dorim ca fiecare copil sa inteleaga ce a gresit si ce a facut bine, conform cu un sistem de notare exhaustiv, bazat pe solutii si bareme multiple”, a declarat Adrian Dragomirescu, Presedintele Fundatiei Upper Education.
Elevii care au participat la aceasta competitie si-au putut verifica abilitatile si cunostintele matematice, majoritatea dintre ei fiind si olimpici la matematica. Concursul upper.school a avut si rol de pregatire pentru Olimpiada Nationala de Matematica, ce are loc in perioada 22-26 aprilie in Hunedoara, unde Fundatia Upper Education va fi sponsor.
“Pentru mine concursul upper.school a insemnat o sansa in plus de a ma pregati mai bine pentru olimpiada de matematica. Subiectele propuse mi s-au parut creative si ingenioase. Ma bucur ca am intalnit tipuri noi de probleme!”¸ spune Bianca Pitu, eleva in clasa a VIII-a, medaliata cu aur la Olimpiada Nationala de Matematica din 2017.
„Prin participarea la concursul upper.school am avut ocazia sa imi folosesc cunostintele dobandite anterior. Problemele au fost complexe, bine alese, adresandu-se in special olimpicilor de matematica”, declara Lucia Risnoveanu, eleva in clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala Spectrum din Constanta, medaliata cu argint la Olimpiada Nationala de Matematica din 2016 si cu aur in 2017 si 2018, sub coordonarea doamnei profesor Vacarescu Cristina.
„Concursul ma entuziasmeaza! Vine cu probleme provocatoare care ma stimuleaza sa gasesc idei noi de rezolvare si care ma tin in forma pentru olimpiada, iar platforma este foarte prietenoasa”, declara Diana Popa, eleva in clasa a VII-a, medaliata cu argint la Olimpiada Nationala de Matematica din 2017 si 2018.
Conceptul concursului upper.school si problemele din cele trei etape au fost create de doamna Lioara Ivanovici, profesor de matematica la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti.
„Copiii au nevoie de provocari. Sunt putine competitii de matematica, din ce in ce mai putini participanti si rezultatele sunt doar note si un clasament. Copiii au nevoie de profesori care sa le inteleaga si sa le aprecieze ideile, de rabdare si de incredere. Si copiilor le place tehnologia. Am creat acest concurs online pentru a fi accesibil cat mai multor copii, pentru a le stimula pasiunea pentru matematica, pentru a le oferi provocarile de care au nevoie si in acelasi timp feedback-ul de care au nevoie”, spune doamna profesor Lioara Ivanovici.
Doamna Ivanovici are o bogata experienta in pregatirea olimpicilor, elevii sai castigand an de an medalii la Olimpiada Nationala de Matematica si la Balcaniada de Juniori. In prezent, multi dintre fostii sai elevi umeaza universitati de prestigiu din intreaga lume: Harvard, Princeton sau Oxford. Secretul doamnei profesor este, pe langa pasiunea pentru matematica pe care o transmite elevilor sai, modul interactiv de predare a matematicii si usurinta prin care reuseste sa cultive elevilor motivatia de a fi campioni.
Castigatorii concursului vor fi rasplatiti cu premii interesante si vor avea posibilitatea sa se inscrie gratuit la cursurile online de matematica de nivel avansat pe care Fundatia Upper Education isi propune sa le lanseze pe platforma upper.school.