Ce pățește agresorul care nu respectă Ordinul de protecție provizoriu. Pedepsele stabilite în legislația românească

0
248

Procedura de obținere a unui ordin de protecție împotriva unei persoane se declanșează la apelarea telefonică a Sistemului Național de Urgență – 112. În cazul în care victima care apelează numărul de urgență 112 se află într-un risc iminent, prin care viața, integritatea fizică sau libertatea îi sunt amenințate printr-un act de violență domestică, polițiștii sosiți în urma apelului la 112 vor emite un ordin de protecție provizoriu. Acest ordin are o valabilitate de doar cinci zile. Ordinul de protecție provizoriu este comunicat în mod oficial atât victimei cât și agresorului. Deși are o valabilitate limitată în timp, este foarte important de știut că încălcarea măsurilor dispuse prin emiterea ordinului de protecție provizoriu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani!

Măsurile dispuse la emiterea Ordinului de protecție provizoriu

Prin emiterea Ordinului de protecție provizoriu, intră în vigoare timp de cinci zile mai multe măsuri de protecție. Astfel, agresorul poate fi evacuat din locuință și obligat la păstrarea unei distanțe minime față de victimă. În același timp, Ordinul de protecție provizoriu poate impune reintegrarea victimei și a copilului în locuința comună.

Prin colaborarea cu o societate de avocatură specializată în domeniul emiterii și monitorizării Ordinului de protecție împotriva unei persoane veți beneficia de experiența unor specialiști care să vă maximizeze șansele unui verdict pozitiv.

Ce se întâmplă după confirmarea ordinului de protecție provizoriu

În maximum 24 de ore de la momentul emiterii ordinului de protecție provizoriu, acesta este înaintat parchetului de pe lângă judecătoria teritorială competentă, în vederea confirmării sau infirmării. Procurorul, după confirmare, înaintează ordinul de protecție provizoriu către instanța competentă, pentru emiterea Ordinului de protecție. Acesta poate fi emis pentru un termen de maximum șase luni. Încălcarea oricăreia din masurile dispuse constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.