Tratamentul ortodontic fără brackeți (cu alignere)

0
275

Ortodonția sau ortopedia dento-facială reprezintă acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dinților, rotațiile dentare, incongruența – nepotrivirea celor două arcade dentare, malocluzia dentară – mușcătura incorectă).
O consultație la medicul specialist ortodont vă poate confirma necesitatea unui tratament ortodontic. Diagnosticul este stabilit în urma examenului clinic, cu ajutorul analizei istoricului dentar, a radiografiilor, fotografiilor și a modelelor de studiu, ulterior stabilindu-se planul de tratament individual.
Tratamentul ortodontic este recomandat nu doar pentru beneficii estetice – un zâmbet cu dinți perfect aliniați, ci și pentru îmbunătățirea sănătății orale, deoarece:
–         curățarea dinților devine mai ușoară după îndreptarea acestora, prin urmare igiena orală se îmbunătățește;
–         ocluzia – mușcătura este echilibrată și astfel sunt prevenite eventuale probleme ale articulației temporo-mandibulare și corectate traumele ocluzale;
–         dinții aliniați și corect poziționați în osul alveolar ajută la păstrarea elasticității țesutului de suport al dinților, prin urmare este prevenită și boala parodontală.
Clinica Ada Dental Center vă propune tratamentul ortodontic cu alignere, alternativa invizibilă la aparatul dentar clasic cu bracketi, potrivit în special adulților, dar și adolescenților. 
Alignerele sau gutierele de aliniere sunt dispozitive ortodontice realizate dintr-un material termoplastic transparent, fiind astfel aproape invizibile. Tehnologia 3D de planificare și fabricare a gutierelor asigură individualizarea și personalizarea perfectă a tratamentului pentru dumneavoastră. Toate alignerele create pentru dumneavoastră vi se potrivesc exclusiv.
Tratamentul constă în purtarea unei serii de gutiere, fiecare având din ce în ce mai multe modificări față de precedenta. Fiecare gutieră este purtată timp de aproximativ două săptămâni înainte de a fi înlocuită cu următoarea din serie, deplasând treptat dinții către poziția finală proiectată. Astfel, dinții se vor îndrepta puțin câte puțin, pe măsură ce alignerele sunt purtate și schimbate conform indicațiilor medicului nostru ortodont, dr. Alexandra Preda.
Avantajul principal este faptul că gutierele de aliniere sunt transparente, așadar aproape invizibile. Având exact forma dinților dumneavoastră, se fixează perfect și sunt foarte confortabile deoarece, spre deosebire de aparatele dentare fixe, nu necesită sârme sau bracketi metalici atașați de dinte, ci doar niște mici atasamente aplicate pe câțiva dinți, de aceeași culoare cu dinții dumneavoastră. De asemenea, pe perioada tratamentului, alignerele pot fi îndepărtate în orice moment din cavitatea orală, puteți mânca orice doriți și vă puteți menține mai ușor o bună igienă orală. Pentru a fi eficiente însă, gutierele trebuie purtate în permanență pe durata tratamentului, în afară de momentele în care mâncați, vă spălați pe dinți sau folosiți ața dentară. Totuși, puteți alege să le îndepărtați pentru scurt timp la ocazii speciale, fără discontinuitatea tratamentului. Beneficiați astfel de o transformare a zâmbetului, fără ca cineva să știe că purtați un aparat dentar și fără a vă modifica stilul de viață.
Deși se poate personaliza foarte ușor, tratamentul cu alignere se adresează în special cazurilor de înghesuiri ușoare până la moderate (1-5 mm) ale dinților frontali, fără incongruente dento-maxilare majore. Alignerele pot, de asemenea, completa un tratament ortodontic convențional cu brackeți sau pot fi folosite pentru pacienții cu recidive după alte tratamente ortodontice. Durata purtării gutierelor de aliniere variază în funcție de complexitatea problemei dentare, fiind în general între 6 și 18 luni.
Sunt necesare vizite regulate la medicul ortodont, la fiecare 4-6 săptămâni, pentru a ne asigura că tratamentul evoluează conform planului și pentru ca dumneavoastră să primiți următoarele alignere. Totuși, timpul petrecut la cabinetul dentar va fi foarte scurt deoarece nu sunt necesare activări similare aparatului fix.
La începutul fiecărei noi etape de tratament, atunci când se introduce un aligner nou veți simți o senzație de presiune pentru câteva zile, acesta fiind un semn că gutiera este activă și funcționează.
La sfârșitul tratamentului, o etapă extrem de importantă este purtarea unui aparat de contenție pentru a ajuta la păstrarea noii poziții a dinților. În cele mai multe cazuri, ultimul aligner va fi aparatul de contenție temporar, până când medicul ortodont va alege varianta de contenție potrivită pentru dumneavoastră.
Dacă doriți să aflați toate beneficiile oferite de sistemele de alignere Invisalign și CA Clear Aligner utilizate în clinica Ada Dental Center, vă invităm să accesați site-ul www.adadental.ro și să programați online o vizită la clinică.