Selectarea produselor pasive de protecție împotriva incendiilor

0
579

Evoluția sistemelor și materialelor de construcție ale clădirilor împinge nevoia de protecție împotriva incendiilor a structurilor la niveluri superioare.

Protecția împotriva incendiilor a structurilor

În ultimii ani, sectorul construcțiilor a văzut o tendință spre implementarea de noi forme de construcție care se desprind de tradiție. Un exemplu poate fi găsit în imaginea următoare reprezentând o clădire modernă.

La rândul său, această dezvoltare a necesitat adoptarea de noi soluții pentru structuri. Utilizarea deșeurilor de oțel sau lemn a înlocuit adesea betonul armat tradițional ca material pentru elementele portante ale unei clădiri. Având în vedere perspectiva protecției împotriva incendiilor, acele materiale au fost considerate mult timp improprii, datorită proprietăților lor de ardere (lemn) sau a rezistenței lor mecanice scăzute la temperaturi ridicate (oțel).

O diagramă care descrie scăderea rezistenței oțelului structural laminat la cald pe măsură ce temperatura crește

Elemente pasive îmbunătățite de protecție împotriva incendiilor

Prin urmare, producătorii au creat elemente de protecție pasivă noi și îmbunătățite pentru a asigura o rezistență adecvată la structura din oțel, aluminiu sau lemn. Termenul pasiv se referă în general la faptul că acțiunea lor de protecție este deja în vigoare înainte de aprinderea focului, spre deosebire de măsurile active de siguranță la foc care își desfășoară efectul numai după ce focul este aprins (detectarea incendiilor, suprimarea incendiilor, sisteme de gestionare a fumului etc.). În comparație cu acestea din urmă, tehnicile pasive înseamnă fiabilitate mai mare, eficacitate imediată în caz de insurgență de incendiu și costuri mai mici. Din aceste motive, acestea sunt în general utilizate ca mijloace de protecție. Pentru a efectua alegerea corectă, proiectantul trebuie să estimeze numărul de minute în care un perete, o grindă, o grindă sau un element structural structural ar trebui să poată suporta sarcinile proiectate în condiții de incendiu. Acest număr este în general prescris de codurile naționale (de exemplu codul australian al construcțiilor), dar poate deriva și din calcule și simulări (analize bazate pe performanță).

Oprirea fluxului de foc și fum

În afară de rezistența la foc, protecția pasivă împotriva incendiilor este, de asemenea, legată de un al doilea obiectiv în ingineria împotriva incendiilor: oprirea sau reducerea fluxului de foc și fum din compartimentul de origine a focului către cel adiacent. În acest caz, proiectantul ar trebui să estimeze timpul necesar fumului, căldurii sau focului pentru a traversa pereții compartimentului de incendiu. Dacă acest timp este mai mic decât timpul de evacuare, obiectivul de siguranță nu este îndeplinit și trebuie prevăzute contramăsuri.

Există o mulțime de elemente și sisteme de protecție diferite disponibile pe piață, alegerea trebuie determinată pe baza caracteristicilor materialului, a poziției și a spațiului disponibil în jurul componentei.