Acest eveniment face parte din seria evenimentelor organizate la Bruxelles de catre ADRBI, in perioada 5-7 februarie 2019, in contextul preluarii Presedintiei Romaniei la Consiliul UE: 5 februarie 2019 „Contributia investitiilor Regio la dezvoltarea durabila a regiunii Bucuresti-Ilfov” la sediul Euractiv, 6 februarie 2019 „Dezvoltarea regionala – mijloc de crestere a coeziunii sociale” in Parlamentul European si 7 februarie 2019 „Discover Romania, Discover Bucharest-Ilfov REGIOn” la Resedinta Ambasadorului Romaniei in Regatul Belgiei.
Evenimentul din Parlamentul European moderat de catre dna Maria Grapini, a fost dedicat promovarii conceptelor de dezvoltare regionala si coeziune sociala, in contextul unui viitor mai bun pentru cresterea nivelului de trai a cetatenilor europeni cu exemple concrete de proiecte finantate prin Regio-Programul Operational Regional in regiunea Bucuresti-Ilfov.
Dl Ioan Mircea Pascu, Vicepresedinte al Parlamentului European a deschis dezbaterile subliniind importanta politicii de coeziune si necesitatea utilizarii fondurilor europene ca instrument de crestere a coeziunii sociale.
Dl Alin Stanescu, consilier la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE, a prezentat prioritatile Romaniei in ceea ce priveste calendarul si negocierile pe timpul detinerii presedintiei rotative a Consiliului UE si cadrul legislativ necesar implementarii fondurilor alocate dupa 2020 tarilor membre UE.
Din partea ADRBI, doamna Claudia Ionescu, Seful Departamentului de Promovare Regionala si Investitii a prezentat nivelul implementarii Programului Operational Regional in regiunea Bucuresti-Ilfov punand accent pe axele dedicate indeplinirii obiectivelor coeziunii sociale: Axa 9 Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban si Axa 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. De asemenea, a subliniat faptul ca educatia este cruciala pentru coeziunea sociala.
Referitor la importanta politicii de coeziune si a negocierilor pentru alocarea viitoare a fondurilor, dl Victor Bostinaru, membru al Parlamentului European, a subliniat necesitatea alocarii acestora pentru dezvoltarea in continuare a regiunilor, inclusiv pentru regiunea Bucuresti-Ilfov: surse de energie regenerabila, finantarea aeroportului, alocarea pentru combustibili fosili pentru incalzirea centralizata si cogenerare, reinnoirea parcului feroviar si nu in ultimul rand pentru consolidarea capacitatii administrative.
Dna Ioana Rus, Sefa cabinetului doamnei comisar pentru politica regionala Corina Cretu, a amintit de provocarile actuale ale UE legate de globalizare, tehnologizare, Brexit, extinderea terorismului, context in care coeziunea teritoriala este necesara mai mult ca oricand, ca si cea sociala pentru a consolida solidaritatea Uniunii Europene. A precizat ca dupa 2020 finantarea va merge catre regiunile sarace, cu somaj ridicat in special in randul tinerilor, pentru a rezolva criza migratiei, depopularizarea regiunilor. Se doreste crearea de locuri de munca, cresterea competitivitatii, restructurarea structurala, in special urbana, echilibru si continuitate, alaturi de reformele necesare.
Dl Claudian Frunzulica, membru al Parlamentului European, a subliniat importanta fondurilor pentru coeziune si a implicarii politicului in ceea ce priveste bugetul UE pentru a raspunde necesitatilor de finantare prin fondurile europene.
Dl Konstantinos Niafas, Manager de program DG Regio-Comisia Europeana, a vorbit despre importanta cruciala a coeziunii sociale pentru regiuni, cetateni, si de finantarea necesare pentru reducerea disparitatilor si saraciei intre regiunile UE si intre urban/rural. A amintit despre necesitatea continuarii finantarii regiunii BI, demonstrand cu cifre si exemple ca inca exista disparitati in cadrul regiunii in ceea ce priveste mobilitatea, acces limitat la educatie sau sanatate.
Dl Petre Popeanga, Vicepresedinte al Consiliului Judetean Ilfov, a prezentat proiectele implementate inpentru cresterea calitatii vietii cetatenilor, atat in ceea ce priveste dezvoltarea spiritului antreprenorial, protectia mediului, cresterea mobilitatii, protejarea valorilor traditionale si integrarea culturala in spatiul european, sanatatea, infrastructura educationala, infrastructura noua de apa si apa uzata, centrul ELI Magurele, hubul multimodal pentru interconectarea transportului in nordul Bucurestiului, managementul deseurilor.
Dl Dan Bunis, din partea Clubului oamenilor de afaceri Romania-Belgia a precizat cat este de important schimbul de informatii privind atractivitatea regiunii BI din punct de vedere al investitiilor, perspectivele de dezvoltare, proiectele avute in vedere care sunt de interes pentru misiunile de afaceri, forumul economic, evenimentele de networking la care participa in vederea promovarii si intensificarii afacerilor intre Romania si Belgia.
Dl Andi Dulamea, manager de proiect, DGASPC Sector 6, a prezentat un exemplu de succes finantat prin REGIO, un centru social pentru copii din Municipiul Bucuresti.
Dl Marek Bobis, Administrator la Comitetul Regiunilor, a prezentat pilonii politicii de coeziune, cu accent pe coeziunea sociala pentru perioada 2020-2027.
Dl Nicolae Badalau, Ministru al Economiei, a detaliat provocarile pietei unice, a digitalizarii si eforturile intreprinse de catre regiunile UE pentru a micsora diferentele si a oferi cadrul cresterii nivelului de trai al cetatenilor europeni.
In incheiere, doamna Claudia Ionescu a subliniat faptul ca daca pentru perioada 2021-2027 Romania va putea obtine o marire a bugetului cu 8 % fata de prezenta perioada, poate si Regiunea Bucuresti Ilfov va beneficia de o marire a alocarii financiare.
Inregistrarea transmisiei, galeria foto a evenimentului se pot consulta pe pagina agentiei la http://2014-2020.adrbi.ro/evenimente/6-februarie-2019-dezvoltarea-regionala-mijloc-de-crestere-a-coeziunii-sociale/
Persoană de contact: Claudia Ionescu, purtător de cuvânt
Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii -ADR BI
Tel: +40746 099 952, Email: claudia.ionescu@adrbi.ro
www.adrbi.ro