Chimioterapia si mucozita orala – Gelclair protejeaza cavitatea bucala

0
1007

Medicamentele citotoxice tintesc cel mai bine cancerele in care celulele canceroase se divid si de inmultesc rapid. Insa, in acelasi timp, citostaticele afecteaza si celulele sanatoase cu ritm rapid de regenerare.
Celulele musculare, celulele inimii, celulele creierului si celulele osoase nu se inmultesc si nu se divid foarte des, asa incat nu sunt afectate, de obicei, de medicamente citotoxice. In schimb, celulele firului de par, celulele sangvine, celulele mucoasei bucale si celulele mucoasei intestinale, care se divid si se regenereaza destul de rapid, sunt deteriorate de chimioterapie.
Principalele efecte adverse ale chimioterapiei
Chimioterapia provoaca de obicei urmatoarele efecte secundare:
Oboseala – este cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienti. Ei spun ca se simt atat de extenuati incat nu pot indeplini activitati curente de zi cu zi, cum ar fi ingrijirea personala sau pregatirea hranei.
Caderea parului – majoritatea citostaticelor distrug celulele din foliculii de par. De aceea, dupa 2-3 saptamani de la inceperea chimioterapiei, apare caderea parului. Dar este un simptom reversibil, dupa incheierea curei de citostatice, parului creste la loc.
Greata si varsaturi – senzatia de greata si varsaturile sunt comune in timpul sedintelor de chimioterapie. Se pot complica prin aparitia deshidratarii si malnutritiei.
Scaderea imunitatii – citostaticele pot afecta celulele maduvei osoase, ceea ce determina efecte secundare asupra sangelui si sistemului imunitar: anemie, infectii repetate, hemoragii.
Mucozita orala – celulele care captusesc mucoasa orofaringeala sufera modificari din cauza substantelor citotoxice. Din aceasta cauza pot aparea xerostomia (gura uscata), mucozita orala (dureri si leziuni la nivelul gurii si gatului).
Tulburari intestinale – episoadele de constipatie si diaree sunt si ele frecvente din cauza afectarii mucoasei care captuseste intestinul.
Infertilitate – unele medicamente pentru cancerele induse hormonal pot reduce, temporar sau permanent, fertilitatea la barbati sau la femei.
Solutii pentru ameliorarea disconfortului in mucozita orala
Efectele adverse generate de terapia cancerului pot fi severe si pot avea un impact profund asupra calitatii vietii pacientilor. Este indicat sa vorbiti cu medicul oncolog despre toate semnele si simptomele aparute in urma tratamentului pentru gasirea unor solutii de ameliorare a disconfortului. O problema care trebuie gestionata corect este mucozita orala, pentru a diminua impactul asupra capacitatii de alimentare a pacientilor.
Pentru reducerea durerii si vindecarea ulceratiilor din gura se pot folosi: agenti de acoperire a mucoasei orofaringeale, produse pe baza de musetel, miere, vitamina A, vitamina E, produse hidrosolubile cum este saliva artificiala, anestezice locale (lidocaina, difenhidramina, benzocaina). Trebuie spus ca acestea din urma sunt medicamente care calmeaza durerea, dar nu confera protectie pentru recuperare. Pentru protejarea mucoasei de la nivelul gurii si faringelui sunt eficiente produsele care formeaza o pelicula care captuseste cavitatea orofaringeala.
Gelclair – gel pentru protejarea mucoasei orale
Gelclair este un gel vascos, special formulat pentru reducerea leziunilor si simptomelor dureroase din mucozita orala. Produsul se prezinta sub forma de gel concentrat, dozat in plicuri, si se foloseste dupa diluarea cu apa. Gelul formeaza o pelicula de protectie care, prin aderarea la mucoasa cavitatii orofaringeale, poate preveni inflamatiile si ulceratiile, contribuind astfel la reducerea rapidă a durerii.
Indicatii
Gelclair ajuta la gestionarea simptomelor dureroase ale mucozitei cavitatii orofaringeale. Folosit ca apa de gura, Gelclair formeaza o pelicula de protectie care ajuta la reducerea durerii, calmeaza leziunile bucale, inclusiv cele produse de medicatie, boli, radioterapie, chimioterapie, chirurgie bucala, ulcere traumatice produse de aparatele ortodontice si protezele dentare, precum si de varsta.
Efecte benefice
– Atenueaza simplu si eficient durerea timp de 5-7 ore de la prima administrare.
– A fost demonstrat ca reduce durerea la 86% dintre pacienti.
– Protejeaza impotriva colonizarii microbiene a cavitatii bucale.
– Ajuta la mentinerea unei alimentatii normale.
– Imbunatateste capacitatea de a manca si de a vorbi.
– Permite efectuarea completa a ciclurilor de chimioterapie si radioterapie.

– Este usor de utilizat, sub forma de plicuri monodoza.
Instrucțiuni de utilizare
Gelclair poate fi folosit pentru gargara de 3 ori pe zi sau de cate ori este nevoie. Turnati intregul continut al plicului monodoza Gelclair intr-un pahar si adaugati aproximativ 40 ml de apa (3-4 linguri). Amestecati bine si folositi imediat. Clatiti bine gura timp de cel putin un minut sau cat mai mult timp posibil pentru a acoperi limba, valul palatin, gatul, interiorul obrajilor si intreaga mucoasa bucala. Faceti gargara si expectorati. Aruncati orice cantitate nefolosita de apa de gura. A nu se inghiti.
La pacientii care nu pot clati si face gargara (de ex., copii mici), se recomanda aplicarea produsului direct in gura cu ajutorul unui burete sau al unui tampon.
Evitati consumul alimentelor sau al bauturilor timp de cel putin 30-60 de minute dupa tratament.
Gelclair este un produs InnPallia, promovot in Romania de GTS Solution .