93 de ani de inovație. Istoria cabinei foto

0
313

93 de ani de inovație. Istoria cabinei foto

Fie la o nuntă, un eveniment corporate, sau la metrou – pentru că aveai nevoie de fotografii pentru o legitimație sau dosar de înscriere la facultate, sigur ai utilizat o cabină foto. Te-ai întrebat însă, vreodată, care este istoria cabinei foto?

Prezentată în 1989, la târgul de invenții de la Paris, și brevetată în 1926 (același an când John Logie Baird prezenta unei audiențe de 50 de persoane ceea ce ar putea fi numit primul televizor), de către rusul Anatol Josepho, cabina foto a avut o evoluție constantă, cu multiple întrebuințări, fiind utilă atât în păstrarea amintirilor, cât și în a genera distracție. Nu în ultimul rând, grație evoluției tehnologice, cabina foto a făcut și face revoluție peste tot pe unde a fost și este prezentă. Un lucru este însă cert: invenția captivează și astăzi.

Cabina foto a parcurs un drum lung de la momentul în care, pentru 25 de cenți, puteai realiza și imprima 8 fotografii – în doar 10 minute, și până la a fi o distracție de nelipsit la evenimente.

Invenția lui Anatol Josepho, într-o variantă comercială și modernă, și-a făcut prima oară apariția la New York, cu numele de “Photomaton”. În primele 6 luni de utilizare, peste 300.000 de oameni s-au fotografiat prin intermediul acestui precursor al photo booth -ului.

5 ani mai târziu, tehnologia avea să fie vândută pentru 1 milion de dolari, punând totodată bazele unei companii – primul producător de cabine foto din lume – Photomaton Company. Odată cu acest pas, nu a mai durat mult până ce cabina foto să se răspândească și să fie tot mai utilizată, pe întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii și în Europa. Populația a înțeles că fotografiile, realizate de orice cabina foto, sunt o modalitate excelentă de a genera interacțiune și de a păstra amintiri.

Cele mai importante 5 inovații din istoria cabinei foto

Dezvoltarea tehnologică a determinat o evoluție constantă și inovativă a cabinei foto, aceasta oferind astăzi nu doar clasicele fotografii printate instant.

Magneți de frigider. Trendul realizării de fotografii magnetice a luat naștere în Statele Unite, acolo unde au fost create și primele cabine foto. Firesc, nu? Ulterior, obiceiul de a folosi magneți pentru a lipi imagini personale pe frigider s-a dezvoltat și în alte continente și țări, printre care și România.

Fotografii instant pentru Social-Media. Imediat după ce prima cabină foto a fost conectată la internet, a apărut și posibilitatea de a împărtăși imaginile și prietenilor de pe rețelele sociale. Mai mult, dacă ele sunt uploadate cu un #hashtag prestabilit, pot fi strânse într-un album special pentru eveniment.

Video. Evoluția aparaturii foto a introdus, printre opțiunile oferite de cabinele foto, și înregistrarea de mesaje amuzante, testimoniale sau chiar online streaming. Mai mult, dincolo de share-uirea lor pe rețelele sociale, video-urile pot fi proiectate pe un perete, în centrul atenției oricărui eveniment, aducând și mai multă interacțiune acestuia.

GIF. La fel ca în cazul video, colajele animate realizate prin intermediul cabinelor foto aduc interacțiune, distracție și păstrează pentru totdeauna momente pe care să ți le amintești cu plăcere.

Green screen și efecte speciale. Chiar dacă ultima de pe lista noastră, această tehnologie este, practice, chintesența unei cabine foto. Ea transpune participanții în orice cadru – orașe, plaje și orice alte opțiuni prestabilite, permite adăugarea de elemente în imagine și… dă tonul distracției.

Oare ce pregătește viitorul pentru conceptul de cabina foto?