Vrei sa dobandesti libertatea financiara? Iata 7 sfaturi din partea lui Robert Kiyosaki

0
281

Libertatea financiara este una dintre cele mai mari dorinte pe care le are cineva si acesta este un lucru destul de bun. De aceea, multe persoane cauta idei de afaceri profitabile pentru a se descurca singure din punct de vedere financiar. Insa acest lucru presupune si o educatie financiara pentru a stii cat mai bine sa iti gestionezi veniturile si sa te bucuri de libertate financiara . Ca urmare, educatia in privinta importantei libertatii financiare, precum si a mijloacelor de realizare a acesteia este foarte importanta.
Robert Kiyosaki, antreprenor, investitor si autor al unei serii de carti de educatiei financiara, este unul dintre cei mai activi comentatori financiari din ziua de astazi. Cartea sa „Tata bogat, tata sarac” este considerata una dintre cele mai bune carti de educatie financiara personala ale tuturor timpurilor, in care el detaliaza multe modalitati de a obtine libertatea financiara. Iata cateva dintre sfaturile pe care acesta le ofera:

1. Fii responsabil pe deplin
Fiecare alegere pe care o faci are consecinte proprii. Prin urmare, trebuie sa accepti responsabilitatea completa pentru a-ti asigura viitorul financiar. Este esential sa intelegi ca orice decizie si alegere pe care o faci astazi iti va afecta ziua de maine. Prin urmare este esential sa iti evaluezi toate deciziile, achizitiile si cheltuielile financiare.

2. Controleaza-ti cheltuielile
Traim intr-o lume in care suntem nevoiti sa cheltuim continuu. Obiceiurile de a cheltuit in exces sunt unul dintre principalele motive pentru care nu iti vei putea asigura cu usurinta viitorul financiar. Urmareste fiecare cheltuiala si gandeste-te de doua ori inainte de orice achizitie. Va fi greu sa faci acest lucru la inceput, mai ales daca esti  predispus la cheltuieli incontrolabile, dar odata ce ati invatat cum sa iti gestionezi cheltuielile este un prim pas spre a obtine libertatea financiara.

3. Plateste-te pe tine mai intai
Una dintre principalele practici fundamentale pentru a obtine libertatea financiara este sa lucrezi pentru tine in loc sa lucrezi pentru ratele de la banci. Atunci cand primesti salariul sau incepi sa ai primii tai bani din afacere, nu te grabi sa iti platesti facturile si orice alte datorii. Gandeste-te mai intai la nevoile tale si eventual cum sa investesti acei bani pentru a avea si mai multi. 

4. Incearca sa scapi de datorii
Datoria este una dintre principalele cauze ale insecuritatii financiare in viata multor oameni. Aceasta te impiedica sa iti urmezi visurile, sa ai sperante si obiective in viata. Cu cat ai mai putine datorii, cu atat iti vei dobandi libertatea financiara, sa faci mai mult din ceea ce doresti cu propriile tale venituri.

5. Pune bani de-o parte
Este recomandat sa ai un fond de urgenta la care sa apelezi in situatiile imprevizibile din viata de zi cu zi precum reparatiile din casa sau problemele medicale. A avea un fond de urgenta este esential pentru a te asigura ca nu recurgi la datorii atunci cand apar astfel de situatii. Asigurarea ca va vor fi acoperite cheltuielile neprevazuteiti va oferi linistea interioara.

6. Nu te opri din invatat
Educatia problemelor legate de situatia financiara ar trebui sa nu inceteze vreodata. Astazi, exista numeroase surse pentru a-ti actualiza cunostintele despre industria financiara si cum functioneaza aceasta. De asemenea, exista multe alte situatii financiare pe care le poti invata si care te pot ajuta sa te descurci mai bine din punct de vedere financiar. 

7. Seteaza-ti obiective financiare clare si concise
Daca nu ai obiective financiare clare definite, atunci va fi foarte greu sa lucrezi pentru a-ti asigura libertatea financiara. De exemplu, atunci cand vrei sa incepi propria afacere, trebuie sa ai bine pus la punct un model plan afaceri unde sa iti detaliezi toate obiectivele, dar si cheltuielile. A avea scopuri si de a lucra in directia lor te va motiva, de asemenea, sa traiesti viata la care visezi.
 
Sursa: Afaceri-si-leadership-feminin.ro