Un nou site pentru iubitorii de motive tradiționale românești

0
267

Proiectul își propune să exploreze posibilități de utilizare ale motivelor tradiționale românești, astfel încât acestea să devină cât mai prezente în viața cotidiană. Pentru aceasta, un număr mare de motive tradiționale vor fi transpuse în formate vectoriale și vor fi create modele de inspirație tradițională. Cu acestea, vor fi puse în practică o varietate de produse cu caracter exemplificator, care să îi inspire pe alți creatori. Tehnicile utilizate nu sunt din registrul tradițional, ci folosesc materiale și instrumente moderne, în mare parte digitale. Așadar, proiectul nu încearcă în niciun fel să concureze cu meșterii populari, ci caută să dezvolte un spațiu relativ nou.
„Motivele tradiționale românești, cele autentice, au o mare frumusețe. Este păcat să le vedem doar la evenimente folclorice, la târguri și prin muzee. Ele au făcut parte din viața de zi cu zi a românilor. Cum însă lumea s-a schimbat și oamenii nu mai folosesc aceleași lucruri, ne-am gândit să arătăm că motivele românești își pot găsi perfect locul și în modernitate,” a declarat Lucian Velea, președintele Asociației Culturale Citatepedia.
Tot procesul este documentat pe site-ul www.motiveromanesti.ro. Pe acesta vor fi publicate frecvent articole despre motivele românești, de la explicarea lor, pentru a fi mai bine înțelese de toată lumea, și până la prezentarea produselor realizate în cadrul proiectului, astfel încât creatorii să găsească informații utile.
Noul site se adresează, în primul rând, celor care creează ca hobby, dar și profesioniștilor. De asemenea, toți iubitorii de artă populară vor găsi pe acest site motive de încântare și informații interesante, totul referitor la motivele românești.
Realizatorii proiectului stau la dispoziție pentru orice informații suplimentare, interviuri, colaborări etc.
Proiectul „Cercetare pentru valorificarea motivelor tradiționale românești în creații moderne” este derulat de Asociația Culturală Citatepedia și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.