Sfaturi pentru condusul pe timp de ploaie in siguranta

0
237

Ploile imprevizibile au drept repercursiuni depunerile de apa pe drumurile circulate de catre masini si pot fi amenintatoare pentru siguranta soferilor in momentul in care acestia pot pierde controlul din cauza fenomenului de acvaplanare. Riscul de derapaj este foarte ridicat in momentul virajelor, unde apa se acumuleaza si in denivelarile din carosabil care retin lichid. In aceste situatii este vorba de multi centimetri care despart anvelopa de sosea. Totusi, exista cateva trucuri pe care poti sa le urmezi pentru a fi in siguranta atunci cand conduci pe timp de ploaie, iar daca vei urma sfaturile oferite de echipa care se ocupa de serviciul Tractari Auto Bucuresti, RomTractari esti pregatit sa pornesti la drum.
Pe parcursul precipitatiilor este necesar sa acorzi importanta sporita starii anvelopelor, dar si vitezei de rulare. In situatia in care apa inunda carosabilul, iar viteza de rulare este prea mare, in momemtul acela vehiculul va acvaplana indiferent de starea anvelopelor. Un specialist din industria auto ne sfatuieste sa reducem viteza cu pana la 20 km/h pe ploaie torentiala pentru a putea permite benzilor de rulare ale pneurilor sa elimine apa formata intre acestea si carosabil.
Starea rotilor trebuie sa fie una buna pentru a putea evita fenomenul de derapare si accidentarea. Totusi, accidentarea se poate produce chiar daca pneurile sunt noi, insa sansele de a evita accidentarea scad drastic fata de unele uzate. Un test realizat de o companie producatoare de anvelope releva faptul ca vehiculul echipat cu elemente noi a inceput sa acvaplaneze la viteza de 80 km/h in timp ce alt autoturism s-a confruntat cu acest fenomen inca de la viteza de 70 km/h. Acest tip de teste au rolul de a atentiona toti conducatorii auto despre pericolele la care se supun in momentul in care nu verifica regulat starea vehiculului.
Au fost realizate o multitudine de teste care sa demonstreze care sunt cerintele la care pneurile trebuie sa raspunda pe parcursul precipitatiilor abundente. In general, soferii incearca sa utilizeze cat mai mult piesele auto si nu realizeaza riscurile la care se supun in momentul in care, pe parcursul toamnei, circula cu roti speciale de vara, in locul unor anvelope noi, care nu prezinta nicio defectiune. Cu cat rotile sunt mai noi, cu atat raspund mai rapid comenzilor indiferent de conditiile meteo. Riscurile cresc cu cat banda de rulare prezinta o adancime nepotrivita deoarece volumul canelurilor este mult prea mic pentru a putea strange apa dintre aceasta si sosea. Adancimea optima pentru echipamentele de vara este de opt milimetri, iar legislatia prevedere ca toate masinile sa aiba o adancime de minim 1,6 milimetri, insa acestea nu mai sunt deloc sigure si procesul de franare sau accelerare va fi unul intarziat. Echipa, care se ocupa de serviciul Tractari Auto Bucuresti, RomTractari sugereaza ca anvelopele sa fie schimbate in momentul in care adancimea se apropie de 4 milimetri si ca intotdeauna sa verificati presiunea acestora intrucat reprezinta un element important in comportamentul automobilului pe timp de precipitatii abundente. O presiune scazuta afecteaza capabilitatile de franare si accelerare si totodata creste riscul deraparii.
Fenomenul de alunecare apare in momentul in care un strat de apa se formeaza intre rotile autovehiculului si sosea, acesta fiind aproape imposibil de controlat si pierzand tractiunea, lucru care face posibil crearea unui accident. Este esential sa anticipezi  situatiile periculoase si sa faci tot posibilul sa eviti torentii de lichid care se afla langa bordurile soselei. In situatia in care fenomenul de alunecare apare chiar daca ai luat in calcul toate precautiile oferite este necesar sa ai reactiile corecte, sa stii sa controlezi automobilul si sa ramai calm. Apasa ambreiajul, elibereaza pedala de accelerare si tine volanul intr-o pozitie stabila, rotirea lui nu va avea niciun efect din cauza deraparii pe apa.
Cele mai eficiente sfaturi care sa va ajute in momentul in care va aflati la volan si a inceput ploaia sunt:
Ramai calm in cazul fenomenului de alunecare, pastreaza volanul in pozitia dreapta si apasa ambreiajul.In situatia in care doresti sa faci o calatorie, verifica daca pneurile au presiunea optima.Redu viteza cu pana la 20 km/h.Asigura-te ca adancimea benzii de rulare este de minimum 4 milimetri inainte de a porni la drum.Evita gropile, denivelarile si marginile carosabilului care sunt pline cu apa.
Ce trebuie sa faci in caz de acvaplanare? In primul rand trebuie sa iti pastrezi calmul si sa apesi pe pedala de ambreiaj. Redu viteza prin ridicarea piciorului de pe pedala de accelerare si nu roti volanul in stanga sau dreapta. Indreapta volanul si mentine-l inspre directia de deplasare pana in momentul in care iti recapeti aderenta. Niciodata nu accelera sau frana in momentul alunecarii pe apa deoarece aderenta va scazea si mai mult si o sa-ti fie si mai greu sa te redresezi pe carosabil.
Echipa RomTractari se ocupa de serviciul Tractari de foarte multi ani, iar experienta lor in acest domeniu este incomparabila. Experti in ceea ce priveste serviciul de depanare sau de tractare cu ajutorul serviciului Tractari Auto Bucuresti, echipajul este pregatit sa te scoata din impas si sa te ajute sa continui calatoria in siguranta. Nu ezitati sa ii contactati in interval orar Non-Stop sau sa accesati site-ul unde va puteti documenta despre modul acestora de interventie.