Secretarul de stat Nicolae Nasta, la reuniunile de la Bruxelles

0
239

În cadrul sesiunii în format comun a miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării din UE cu omologii din ţările membre ale Grupării G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger și Ciad), Nicolae Nasta a subliniat sprijinul oferit de România prin participarea la misiunile ONU și UE, implicarea în programele de reconstrucție și stabilizare dedicate acestei regiuni și, începând cu luna noiembrie 2019, contribuția țării noastre în cadrul misiunii MINUSMA din Mali. 
În marja reuniunii CAE, cele 21 de state membre, au semnat, împreună cu Agenţia Europeană de Apărare, Acordul „Optimising Cross Border Movement Permission in Europe”, privind optimizarea procedurilor de obținere a aprobărilor de trecere a frontierei în Europa, care va facilita acordarea de permisiuni transfrontaliere militare, în domeniul aerian si terestru. 
Scopul semnării acestui acord este, ca până în anul 2020, statele membre să-și armonizeze diferitele reglementări naționale, proceduri și termene de obținere a aprobărilor de trecere a frontierei. Programul implementează o parte importantă a „Planului de acțiune privind mobilitatea militară”, care a fost prezentat de Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, Comisiei Parlamentului European și Consiliului, în luna martie a anului 2018. 
La invitația Înaltului Reprezentant, miniștrii apărării s-au reunit în cadrul unui dejun de lucru şi au abordat subiecte referitoare la cooperarea dintre Uniunea Europeană și NATO, mai ales în domeniul combaterii amenințărilor de tip hibrid, și stadiul acțiunilor comune ale celor două organizații desfășurate în baza Declarației comune UE-NATO adoptată în iulie 2018. 
Un alt subiect de pe agendă a fost evoluția procesului Cooperării Structurate Permanente (PESCO) și au fost abordate și alte teme de interes, precum investițiile în domeniul apărării și importanța proiectelor colaborative.
Biroul de presă al MApN Tel./fax: 021.319.60.22