Acest tip de reuniune reprezintă o oportunitate pentru directorii generali pentru afaceri europene de a avea un schimb deschis de opinii asupra evoluțiilor majore la nivel european şi a priorităților de acțiune la nivelul Uniunii Europene.
Cu ocazia reuniunii informale din București, directorii generali au avut discuții de substanță pe tema priorităților cuprinse în programul de lucru al Președinției României la Consiliul UE. A reieșit sprijinul pentru prioritățile Președinției române, care sunt adaptate contextului european actual, precum și pentru avansarea dosarelor de interes major pentru viitorul construcției europene, la finalul acestui ciclu instituțional.
A fost apreciat accentul pus de Președinția României a Consiliului asupra principiului coeziunii europene, ales ca motto al programului său de priorități, participanții la reuniune subliniind că acesta trebuie să ghideze acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene în gestionarea cu succes a provocărilor actuale.
A reieșit, de asemenea, aprecierea pentru atenția acordată de către Președinția României politicii de extindere, esențială pentru prosperitatea și stabilitatea întregului continent european.
Totodată, reuniunea a fost un bun prilej de a reliefa așteptările statelor membre referitor la modul de abordare a negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii, din discuții reieșind voința comună de a identifica modalități eficiente de avansare a discuțiilor, cu obiectivul atingerii unui acord pentru un buget al Uniunii în toamna anului 2019. Totodată, a fost subliniată importanța unui buget care să răspundă provocărilor actuale și să continue implementarea politicilor care au contribuit la creștere, care să fie orientat către așteptările și preocupările cetățenilor europeni, oferindu-le acestora beneficii concrete.
În discuția pe tema viitorului Uniunii, directorii generali pentru afaceri europene au evidențiat valoarea adăugată a acțiunii europene pe multiple paliere, rezultat al efortului comun și al implicării statelor membre şi al instituțiilor europene. A reieșit necesitatea de a construi în continuare pe baza acestor progrese pentru a consolida încrederea cetățenilor în construcția europeană și a concentra acțiunea UE pe acele domenii care fac mai vizibile beneficiile proiectului european, precum consolidarea pieței interne și a celor patru libertăți de circulație, creșterea economică sau securitatea europeană.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare
Tel.: +40 21 431 1377
Mobil: +40 721 270 845
Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)
E-mail: presa@mae.ro