Prepararea apei calde cu panouri solare si amortizarea investitiei

0
1321

In acest articol va prezentam cateva aspectele pe care trebuie sa le luati in considerare pentru alegerea si montajul panourilor solare presurizate; informatii reale si coerente, bazate pe calcule si experienta.
Panourile solare compacte (cu boiler exterior) presurizate au devenit din ce in ce mai populare, avand in vedere investitia minima pentru reducerea costurilor de preparare a apei calde menajere.
Costurile reduse de intretinere si usurinta in stalare, completeaza argumentele principale ale panourilor solare Solarkraft.
Pentru alegerea, respectiv dimensionarea boilerului care intra in componenta instalatiei solare, este nevoie de insumarea numarului de persoane, respectiv consumului mediu zilnic de persoana.
Pentru un calcul rapid si orientativ se considera circa 50 litri (la o temperatura de circa 45-50 grad. Celsius) x numarul de persoane din locuinta.
De asemena, este recomandat ca boilerul sa fie echipat cu o rezistenta electrica pentru ridicarea temperaturii in zilele mai putin insorite sau pentru ridicarea temperaturii la valori mai mari de 60 grd. C, pentru realizarea programului antilegionela.
Panouri solare presurizate Solarkraft – avantaje la prima vedere:
– preparare rapida de apa calda menajera, avand in vedere tuburile vidate tip heat pipe Solarkraft, de inalta eficienta; acestea au capacitate de absorbtie ridicata a radiatiei solare;
– functionare automata, nu trebuie supravegheat;- poate fi conectat la reteaua publica de alimentare cu apa sau la hidrofor; presiune maxima de functionare: 6 bar.
– poate fi amplasat oriunde, de exemplu poate fi instalat pe sol, pe terasa;
– poate fi integrat in instalatia de preparara apa calda menajera a locuintei;
– calitate premium si durata mare de viata.
– cel mai bun raport calitate-pret.
Timp de amortizare
Perioada de amortizare poate fi estimata foarte usor, insumand costurile lunare, respectiv anuale pentru preparare apa calda cu energiei electrica (in cazul folosiri unui boiler electric) sau a costurilor de combustibil gazos sau solid (in cazul folosirii unei centrale termice). Astfel, daca ne raportam la boilerul electric si cat ne costa apa calda lunar, de exemplu 150 lei/luna x 12 luni din an, rezulta o perioada de amortizare de circa 1,5-2 ani in cazul panourilor solare presurizate compacte.
Deci, panourile solare presurizate sunt recomandate in cazul locuintelor care folosesc centralele pe lemne pentru incalzire; in sezonul cald fiind confortabil si economic ca prepararea apei calde sa fie facuta cu panourile solare.