Premii Gala 5 licee – 5 teatre

0
1288

Incepand cu luna octombrie, cinci teatre si-au deschis stagiunea pentru alti 150 de elevi din cinci licee din capitala, intre care si membri ai trupelor de teatru din scoli. Acestia au vizionat gratuit piese din programul fiecaruia dintre teatrele partenere in proiectul 5 licee – 5 teatre 2019: Teatrul National I.L. Caragiale Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creanga, Teatrul Nottara si Teatrul Mic.
Noile scoli participante la aceasta editie 5 licee – 5 teatre au fost: Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, Liceul Teoretic C.A. Rosetti, Liceul Tehnologic Mircea Vulcanescu, Liceul Teoretic Stefan Odobleja si Liceul de Arte Plastice Nicolae Toniza.
 
Si de aceasta data, trupele de teatru ale liceelor au fost coordonate de catre teatre in punerea in scena a cate unei piese scurte, pe tema Teatrul ca oglinda a lumii contemporane. Demersul lor s-a finalizat cu reprezentatiile, jurizarea si premierea celor cinci spectacole realizate de liceeni, in cadrul Galei 5 licee – 5 teatre.
Marti seara, tinerii au avut ocazia sa urce pe scena unui important teatru din Romania, sa fie aplaudati de un public larg si sa joace in fata unui juriu format din profesionisti intre care Aura Corbeanu – vicepresedinte UNITER, Ioana Ginghina  – actrita Teatrul Ion Creanga, Rodica Ionescu – actrita TNB, Simona Mihaescu – actrita Teatrul Mic,  Marius Calugarita – actor Teatrul Evreiesc de Stat sau Gabriel Rauta – actor Teatrul Nottara.
 
Juriul a deliberat, urmarind evaluarea urmatoarelor performante artistice: cel mai bun spectacol s-a acordat ex aequo spectacolelor “Fam-wely”– trupa Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza si “Buzunarul cu paine” ”– trupa Liceului Teoretic C.A. Rosetti.
Premiile pentru interpretare au fost acordate astfel: rol feminin principal– Steliana Mihai de la Liceul Tehnologic Mircea Vulcanescu pentru EA din „Feminin”, rol feminin secundar ex aequo – Tina Purcaru de la Liceul Tehnologic Mircea Vulcanescu pentru MAMA din „Feminin” si Daria Minca de la Liceul Teoretic Stefan Odobleja pentru PUCK din „Visul unei nopti de vara”, rol masculin secundar – Stefan Agache de la Liceul Teoretic Stefan Odobleja pentru PUCK din „Visul unei nopti de vara”, rol masculin principal – Ricardo Ispas de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi pentru RICARDO din “Mesagerii”.
Publicul a votat cel mai popular spectacol, piesa “Fam/wely”– trupa Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza.
 
De la prima editie, care a inceput in anul 2011 la initiativa ECDL ROMANIA, 1350 de elevi din 40 de licee bucurestene diferite au participat la 5 licee – 5 teatre. Educatia alternativa are o importanta esentiala pentru dezvoltarea tinerilor, care trebuie sa fie in continuare indreptati catre valori reale si corecte, inclusiv catre valori culturale. Initiativele ECDL promoveaza dezvoltarea echilibrata a tinerilor, care urmaresc cariere si certificari IT&C internationale, intelegand insa si actul de cultura, ca o completare a cunostintelor si abilitatilor acumulate in scoala.
 
Puteti afla mai multe informatii despre proiectul 5 licee – 5 teatre pe www[punct]facebook[punct]com/5licee5teatre.