JYSK și Hope and Homes for Children lansează campania „Am nevoie de tine”, împreună cu un videoclip caritabil

0
219

Cu ocazia Zilei Copilului, JYSK România lansează videoclipul “Am nevoie de tine”, în care 10 artiști dau voce dorinței copiilor din orfelinate de a avea o copilărie. Videoclipul transmite mesajul campaniei „Am nevoie de tine”, pe care JYSK România și Hope and Homes for Children România o desfășoară în luna iunie. Campania atrage atenția asupra nevoii de a închide orfelinatele și de a oferi o copilărie așa cum merită copiilor din ele.
Inițiativa campaniei îi aparține lui Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria și membru în cadrul Board-ului Hope and Homes for Children, care a și compus și scris versurile piesei “Am mevoie de tine”, dedicată copiilor din orfelinate.
Prin intermediul acestui cântec, Alex Bratu și alți 10 artiști, reuniți sub numele „Friends of Hope and Homes” îndeamnă la fapte bune în luna iunie – o donație de 2 euro / lună prin SMS în beneficiul Fundației Hope and Homes for Children contribuie la închiderea orfelinatelor din România și găsirea celor mai bune alternative pentru copiii din ele, printre care se numără și construcția de case de tip familial.
“A face bine celor de lângă tine, în special celor vitregiți de soartă, nu trebuie să fie o obligație, ci un fel de a fi, o stare de spirit. Responsabilitatea socială nu are termen limită sau o dată la care se consideră a fi împlinită. Munca în slujba celorlalți nu se termină niciodată. Campania “Am nevoie de Tine“ este despre fiecare dintre noi și despre cum înțelegem sa ne raportam la responsabilitatea socială pe care o avem“, a spus Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria.
Alexandra Ungureanu, Alexandra-Maria Hojda, Ligia Hojda, Flavia Hojda, Laura Mihăilă, 1Q Sapro, Adrian Mariaș (aka Geagea), Pavel Ulici, Marius Popa și Andrei Neagu au răspuns afirmativ invitației lui Alex Bratu, astfel devenind vocea copiilor din orfelinate care au nevoie de o copilărie așa cum merită și de un viitor mai bun.  Videoclipul cântecului poate fi vizionat la http://bit.ly/cantecamnevoiedetine. Orchestrația și aranjamentul muzical sunt realizate de Adrian Tăbăcaru.
“Fapte bune puse pe ritmuri muzicale. Caritate. Despre asta este vorba în campania «Am nevoie de tine». Este extraordinar când reprezentanții unei companii au astfel de inițiative prin care își doresc să îi ajute pe cei mai vulnerabili copii ai României, acești copii ai noștri, ai tuturor. În luna în care sărbătorim copiii și copilăria, să le dăm șansa la o copilărie așa cum merită. În ce fel vom ști să le îmblânzim destinele spune multe despre viitorul nostru ca nație.” – Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare, Hope and Homes for Children.
 
Campania se va desfășura pe întreaga durată a lunii iunie, pentru fiecare donație de 2 euro efectuată prin SMS în această perioadă, JYSK România va dona alți 2 euro. Mai multe infromații despre campanie pot fi găsite pe www.hopeandhomes.ro/amnevoiedetine.
 
 
***
 
La fiecare 9 ore, un copil este abandonat în maternitate. După o perioadă petrecută aici (nu există statistici oficiale referitoare la timpul petrecut de un copil în maternitate), ajunge în grija unui asistent maternal sau într-o instituție de tip vechi (așa numitul orfelinat). 
 
Unul din trei copii din România trăiește în condiții de sărăcie, nu are haine și încălțăminte, nu frecvențează școala și grădinița și, în unele zile, nu are ce mânca. De aceea, de multe ori, părinții aleg să își lase copiii în grija statului, în orfelinate, unde vor primi mâncare. Dar vor fi privați de afecțiune. 
 
Dacă în 1998, peste 100.000 de copii erau abandonați în orfelinate, în 2018, numărul copiilor instituționalizați a ajuns la mai puțin de 6.500. Hope and Homes for Children a jucat un rol important în reducerea acestui număr.
 
Traumele și consecințele devastatoare ale instituționalizării copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz și violență. Copiii care cresc în orfelinate manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitivă. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. 
 
Alternativa este închiderea orfelinatelor și găsirea celor mai potrivite soluții—cât mai aproape de mediul familial—pentru copiii din ele. Odată scoși din instituții, copiii pot fi reintegrați în familiile lor, naturale sau extinse, atunci când acestea oferă condiții potrivite, pot ajunge în grija unor asistenți maternali sau pot fi adoptați. 
 
Copiii care au nevoie de îngrijire specializată și pentru care reintegrarea în familie și asistența maternală nu sunt posibile sunt mutați în case de tip familial. Casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viața independentă.
 
JYSK România în calitate de partener strategic al Hope and Homes for Children susține programul de închidere a orfelinatelor prin oferirea de sprijin pentru mobilarea și dotarea caselor de tip familial dezvoltate de Fundație în cadrul acestui program. Până acum, 16 case de tip familial deschise sau în curs de deschidere au fost amenajate datorită sprijinului oferit de JYSK România.
 
Misiuneal Hope and Homes for Children este închiderea tuturor orfelinatelor din România până în anul 2026.