Întrevederi bilaterale ale ministrului afacerilor externe în marja celei de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană

0
83

În convorbirea avută cu omologul egiptean, Sameh Shoukry, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a abordat aspecte legate de agenda bilaterală viitoare, cu accent pe intensificarea cooperării pe linie politico-economică și sectorială. Ambii demnitari au conchis asupra faptului că viitoarea reuniune a Comitetului mixt de cooperare economică, științifică și tehnică, care se va desfășura la finalul lunii februarie la Cairo, va constitui un bun prilej pentru intensificarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun.
Cei doi miniștri au abordat și dimensiunea cooperării la nivel multilateral și, de asemenea, au avut un schimb de opinii pe teme legate de problematica regională, precum și cu privire la viitorul Summit UE-LSA care va avea loc în Egipt, în perioada 24-25 februarie 2019.
În cursul întrevederii cu șeful diplomației irakiene, Mohamed Ali Alhakim, părțile au salutat relația specială de prietenie existentă între România și Irak și au reconfirmat interesul comun pentru aprofundarea raporturilor de cooperare bilaterală, în ansamblul acestora. Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat angajamentul României de menținere a sprijinului pentru Republica Irak, în cadrul Coaliției globale anti ISIL/Daesh.
În cadrul întrevederii bilaterale cu omologul yemenit, Khaled Hussein Alyemany, șefii celor două diplomații au avut un schimb de opinii asupra evoluțiilor din Yemen, prilej cu care ministrul român a exprimat îngrijorarea față de escaladarea violențelor din regiune și convingerea României cu privire la importanța crucială a dialogului politic în vederea soluționării conflictului. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu a transmis interlocutorului yemenit că, pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, România se va implica activ în toate demersurile UE de soluţionare pe cale politică a conflictului din Yemen.
Cu ocazia întrevederii ministrului Teodor Meleșcanu cu ministrul afacerilor externe și emigranților al Republicii Libaneze, Gebran Bassil, șeful diplomației române a reiterat sprijinul României pentru unitatea, integritatea și suveranitatea Republicii Libaneze, precum și pentru inițiativele europene și internaționale destinate consolidării stabilității statului libanez.
În egală măsură, cei doi oficiali au discutat despre agenda viitoare a relației bilaterale, buna colaborare în cadrul organizațiilor internaționale și au abordat teme regionale și internaționale de interes.
De asemenea, în marja reuniunii, Teodor Meleșcanu a avut scurte convorbiri cu omologul palestinian și libian cu privire la aspecte de colaborare bilaterală. De asemenea, în discuțiile cu ministrul de externe kuweitian a avut loc un schimb de opinii privind agenda regională, iar cu ministrul de stat saudit au fost abordate subiecte de interes din perspectiva deținerii de către România a Președinției Consiliului UE.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare
Tel.: +40 21 431 1377
Mobil: +40 721 270 845
Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)
E-mail: presa@mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here