Floră din rezervațiile naționale

0
313

Pe teritoriul României au fost identificate, până în prezent, aproximativ 3.700 de specii de plante, reprezentând circa 30% dintre speciile din Europa. Printre acestea se numără aproximativ 1.400 de specii rare sau amenințate. Acestea supraviețuiesc în arii protejate de pe tot cuprinsul țării, de la rezervații floristice de mică întindere până la marile parcuri naționale și rezervații ale biosferei.
Aceste arii protejate cuprind habitate foarte diverse, de la pajiști de stepă până la pajiști montane, de la tufărișuri până la zone mlăștinoase, de la păduri până la plaje nisipoase.
Gentianella bulgarica, reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei, este o specie caracteristică Munților Carpați și Munților Balcani. Este o plantă scundă, cu înălțimea de 15-20 cm, cu tulpina des ramificată și flori numeroase, de culoare violet. Înflorește în perioada iulie-septembrie. Crește în pajiști montane. Una dintre ariile protejate în care poate fi întâlnită este Parcul Natural Bucegi.
Varza de mare (Crambe maritima), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei, este o plantă specifică florei europene. Crește până la înălțimea de 75 cm. Este o plantă halofilă (poate tolera un conținut crescut de sare în sol). Se dezvoltă pe nisipuri litorale, fiind răspândită pe țărmurile Oceanului Atlantic, ale Mării Baltice și ale Mării Negre. Este rară în România, unde poate fi întâlnită pe litoral și în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Vinețelele (Centaurea jankae), numite astfel datorită florilor de culoare purpurie, sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei. Centaurea jankae este o plantă înrudită cu obișnuita albăstriță, dar este mult mai rară. Crește în România și Bulgaria, în țara noastră fiind întâlnită în Dobrogea. A fost descoperită pentru prima dată la Babadag, în 1884. Unul dintre locurile în care  poate fi întâlnită este Podișul Nord Dobrogean, sit de importanță comunitară, din cadrul Rețelei Natura 2000 (o rețea europeană de zone naturale protejate de interes comunitar, principalul instrument de conservare a naturii al Uniunii Europene).
Gărdurarița (Nitraria schoberi), care apare pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei, este o plantă lemnoasă, care crește sub forma unei tufe înalte de 1-2 m. Este o specie halofilă întâlnită în Rezervația Naturală Vulcanii Noroioși, din județul Buzău. Așa-numiții „vulcani noroioși” reprezintă unul dintre cele mai interesante fenomene geologice din țara noastră. Sunt conuri cu înălțimi și diametre variabile (până la câțiva metri), care, sub presiunea gazelor naturale din subteran, aruncă noroi, format din material mineral și apă.
Solul din rezervație, format din noroiul aruncat de „vulcani”, este sărat; de aceea, aici pot crește puține plante. Rezervația Vulcanii Noroioși este singurul loc din Europa unde poate fi întâlnită această specie.

Romfilatelia mulțumește Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București pentru sprijinul documentar și dnei prof. dr. Paulina Anastasiu, director al acestei instituții, pentru consultanța științifică și pentru sprijinul fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Mapa filatelică este realizată în tiraj limitat de 231 exemplare și este echipată cu blocul special de patru timbre dantelate ale emisiunii prezentate ca timbre „prima zi” cu ștampila aplicată în clar cu folio aur. Blocul filatelic special este numerotat de la 001 la 231.
 
Emisiunea de mărci poștale „Floră din rezervațiile naționale” va fi disponibilă începând de vineri, 12 martie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, coala de 28 timbre + tęte-bęche, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și bloc special de 4 timbre dantelate.