Cu totii ne dorim sa dormim in cel mai confortabil pat pe care l-am avut vreodata. Uneori lucrurile nu stau chiar asa si nu pentru ca patul ar fi de vina, ci pentru ca salteaua este una nepotrivita. Saltelele vechi si ponosite sunt cele care iti vor oferi acele dureri de spate de care abia astepti sa scapi. Se spune ca folosind o saltea buna, aceasta te va tine 10 ani. 10 ani de somn linistit si odihnitor, cine nu si-ar dori asa ceva?
Studiile au demonstrat faptul ca dormim o treime din viata si de aceea achizitionarea celei mai bune saltele de pat este imperios necesara. Calitatea si caracteristicile saltelei iti pot oferi o crestere semnificativa a calitatii vietii tale. Cea mai buna saltea de pat nu este chiar usor de gasit, dar folosind ghidul nostru vei putea sa o identifici mai rapid ca niciodata. Astfel va trebui sa tii cont de urmatoarele caracteristici:
Dimensiunea saltelei
Atunci cand vrei sa iti schimbi salteaua cea veche cu una noua care sa iti ofere somnul de vis, trebuie mai intai sa masori salteaua veche. Astfel partea interioara a saltelei devine foarte importanta. Latimea noii tale saltele va trebui sa cuprinda toate persoanele care vor dormi in ea. Cand pe saltea dorm doar doi oameni sau acestia sunt subtirei, totul este simplu, dar cand vorbim de un pat pentru cei mici lucrurile devin mai complicate. Paturile single sau cele pentru o singura persoana au de obicei o latime de 90 cm, dar daca persoana este mai corpolenta va trebui sa alegi o latime mai mare. Aici ai la dispozitie saltele cu pana la 120 cm latime.
De asemenea, pentru un pat dublu in care vor dormi doua persoane poti alege o saltea de pat de 140 sau 160 cm daca nu ai destul de mult spatiu in camera. Daca ai o camera suficient de mare incat sa iti alegi salteaua de vis, poti alege una cu o latime de 180 pana la 200 cm. La o latime de 180 cm poti sa dormi alaturi de cel mic fara ca vreunul din cei trei oameni sa simta discomfort. Cand vine vorba de lungime, saltelele au o dimensiune cuprinsa intre 190 si 200 cm. Daca iti doresti alta lungime, poti oricand sa apelezi la firmele care fac saltele la comanda.
Tipul de saltea
Pe piata exista mai multe tipuri de saltele: cu arcuri, cu spuma cu memorie, din latex, hibrida, etc. Fiecare tip de saltea iti ofera avantaje si dezavantaje. De exemplu, cea cu spuma cu memorie se va multa dupa forma corpului si te va ajuta sa te odihnesti bine de fiecare data. Saltelele hibrid sunt de obicei ortopedice memory si folosesc arcuri Bonell de buna calitate. Saltelele din latex sunt de mai multe feluri si anume cu miez de arcuri, spuma memory, spuma poliuretanica sau din mai multe straturi de latex. Saltelele din arcuri iti vor oferi un grad de confort superior, dar au si un pret mai mare.
Duritatea
De obicei saltelele se impart in trei tipuri: moale, medie sau tare. Fiecare om are dorintele si preferintele sale cand vine vorba de duritatea saltelei pe care va dormi. Cand alegem duritatea saltelei trebuie sa tinem cont de greutatea corporala si mai ales de pozitia de dormit. Astfel saltelele cu arcuri si cele cu spuma de memorie sunt de obicei de duritate medie si moale, iar cele din latex si din spuma poliuretanica au duritate medie si tare.
Materialul
Fiecare saltea are o anumita textura la interior si o alta la exterior. Aici vorbim de mai multe materiale cum ar fi:
- Spuma – aceasta poate veni in unul sau mai multe straturi in functie de cat confort iti doresti. Poate fi poliuretanica, cea mai populara si mai densa de pe piata, elastica, are o greutate mare, este durabila si rezistenta, cu memorie, este de calitate superioara si este versatila in functie de forma corpului.
- Fibra de cocos – aceasta este recomandata persoanelor care au deja probleme cu spatele si care cauta o saltea tare care sa le sustina coloana si sa fie durabila.
Grosimea saltelei
De grosimea saltelei tine cont si capacitatea de sustinere a greutatii corpului care va varia in functie de tipul de saltea. Este recomandat ca saltelele cu arcuri noi sa aiba o grosime de 22 cm, iar cele fara arcuri sau doar din latex/spuma sa aiba grosimea de minim 14 cm.
Garantia saltelei
Orice produs de calitate are o garantie, iar aceasta este de fapt un indicator al calitatii si al rezistentei la uzura. Cele mai bune saltele vin cu o garantie de 10 ani. In general, saltelele trebuie sa aiba o garantie de minim 5 ani.
Husa
Cele mai utile saltele sunt de fapt cele care vin cu o husa detasabila. Aceasta se poate curata la o spalatorie chimica dar si acasa, in masina de spalat. In cazul in care salteaua nu vine insotita de o husa protectoare, acestea se pot cumpara separat din magazinele de profil sau chiar de pe site-uri generale.
Fata vara-iarna
Unele saltele au doua fete ce pot fi schimbate intre ele in functie de anotimp. Fata de vara este cea care iti va oferi cea mai buna circulatie a aerului folosind butonii de aerisire pe lateralul saltelei. Cea de iarna este mult mai calduroasa decat prima folosind izolatia sporita.
Tratament contra acarienilor
Orice saltea poate ajunge sa fie infestata cu acarieni, lucru ce nu este dorit de nimeni. Acarienii sunt tipuri de parziti care se dezvolta de obicei in acele locuri unde umiditatea este sporita, dar si in locuri intunecoase. Mai mult, pernele sunt si ele un mediu important unde acestia se pot dezvolta fara probleme. Cele mai bune saltele de pat sunt tratate dinaintea comercializarii impotriva acarienilor, ciupercilor si mai ales contra mucegaiului.
Rezistenta la foc
Exista si o astfel de caracteristica a saltelelor. In camera copilului sau a unei persoane care are dificultati in deplasare, o astfel de saltea poate fi ideala in caz de incendiu. Salteaua in cauza nu va arde, iar cel care o foloseste va avea putin mai multa siguranta decat restul utilizatorilor.
Cele mai bune saltele de pat sunt cele care iti satisfac toate nevoile si care iti ofera cel mai odihnitor somn. Pentru a le alege va trebui sa tii cont de elementele prezentate mai sus.