Coroana dentara: tipuri, rol, caracteristici, preturi

0
212

Cand este nevoie de o coroana dentara?
Medicul protetician poate recomanda o coroana dentara in urmatoarele situatii:
-Pentru a proteja un dinte deteriorat si slabit, asa cum este in cazul dintilor devitalizati, pentru a evita craparea si spargerea acestuia
-Pentru a restaura un dinte deja crapat sau spart, care a suferit o trauma severa
-Pentru a acoperi si a proteja un dinte mult prea afectat de carie, ai carui pereti nu mai pot fi restaurati cu ajutorul compozitului
-Pentru a inlocui un dinte lipsa cu ajutorul unei punti dentare
-Pentru a acoperi un implant dentar
-Pentru a modifica aspectul estetic al unui dinte
Cate tipuri de coroane dentare exista?
In functie de tipul materialului si de scopul acestora, coroanele dentare pot fi de mai multe tipuri.
In functie de scop, coroana dentara poate fi: onlay (acopera partial dintele, fiind o alternativa pentru obturatiile de dimensiuni mari), temporara (utilizata in etapele intermediare ale restaurarilor dentare, avand rol estetic) si permanenta (reprezinta restaurarea finala a dintelui, acoperind in totalitate dintele).
Tipuri de coroane dentare in functia de materialul utilizat
Coroane metale-ceramice

 – este un tip de coroana dentara foarte rezistent, straturile de ceramica fiind aplicate peste un schelet metalic. Coroanele metalice rareori se deterioareaza, fiind cele mai durabile. Din cauza structurii metalice, care de cele mai multe ori se observa, acestea sunt utilizate in general pentru molari sau dinti mai putin vizibili.

Coroane ceramice pe suport de zirconiu sau integral din zirconiu 

– coroana pe zirconiu se aseamana foarte mult cu cea metalo-ceramica, mai ales in ceea ce priveste rezistenta, dar este mai estetica. 

Coroane integral ceramice 

–  cea mai estetica varianta de coroana dentara. Materialul utilizat este biocompatibil, translucid, rezultatul fiind aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. In general, aceste coroane dentare sunt utilizate pentru dintii frontali.

Coroana dentara din compozit
 – este cea mai putin recomandata solutie in ceea ce priveste rezistenta si durabilitatea, insa, pentru anumiti pacienti care sunt foarte sensibili atat la metale cat si la portelan, coroanele din compozit pot fi varianta de restaurare potrivita. Compozitul este potrivit pentru realizarea lucrarilor dentare temporare sau ca optiune intermediara pentru pacientii care au un ritm mare de degradare a dintilor.
Coroanele dentare pot fi realizate in laborator de catre un tehnician dentar sau direct in cabinetul stomatologic de catre medicul specialist protetician, prin tehnologia computerizata CEREC 3D Cad/Cam.
Cum se realizeaza o coroana dentara permanenta?
Pentru realizarea unei coroane dentare permanente sunt necesare mai multe etape si vizite in cabinetul stomatologic. Primul pas, in cazul in care dintele nu a beneficiat de un tratament de canal este o radiografie panoramica pentru a evalua starea dintelui. Se realizeaza anestezie locala si se slefuieste suprafata dintelui pentru a creea spatiul necesar coroanei dentara, dupa caz. In functie de tipul de coroana ales, realizata in laborator sau computerizata CEREC Cad/Cam, medicul protetician ia o amprenta a dintelui (clasica sau digitala) pe baza careia se va realiza coroana definitiva.
Cat poate rezista o coroana dentara?
Durabilitatea coroanelor dentare tine foarte multe de tipul materialelor utilizate, de muscatura pacientului si mai ales de grija pe care o acorda acesta igienei orale. Coroanele metalo-ceramice pot rezista o perioada mult mai indelungata datorita scheletului metalic din interior, pe cand coroanene integral ceramice, desi ofera o estetica mult mai inalta, nu pot sustine aceleasi forte ca in cazul suportului metalic. Totusi, coroanele ceramice pe suport de zirconiu, desi ofera rezultate foarte estetice, au si o rezistenta foarte ridicata. Coroanele integral din zirconiu sunt foarte resiztente, insa pot fi utilizate in special pentru dintii din spate, din cauza opacitatii lor.
Cat costa o coroana dentara?
Pretul coroanelor dentare difera in functie de materialele si de tehnologia utilizate. In general coroanele metalo-ceramice au un pret mai scazut decat cele integral ceramice sau zirconiu, oferind insa si o estetica mai scazuta. De asemenea pot exista diferente de pret si in cazul coroanelor dentare realizate in laborator si a celor realizate computerizat direct in cabinetul stomatologic.