Consumul cronic de marijuana de către adolescenți reprezintă factor de risc pentru problemele de sănătate fizică și psihică pentru tineri și adulți

0
260

Marijuana este cel mai utilizat drog ilicit din Statele Unite, iar dezbaterile politice în curs de desfășurare cu privire la legalizare au cauzat o creștere a interesului în ceea ce privește potențiale efecte asupra sănătății a consumului cronic. Deși multe studii transversale pe scară largă au investigat potențialele efecte negative ale utilizării marijuanei asupra sănătății, relativ puține studii longitudinale au examinat prospectiv problemele fizice pe termen lung. De exemplu, cancer, probleme respiratorii. Dar și psihice (de exemplu psihoza, depresie). Acestea sunt consecințe asupra sănătății ca urmare a utilizării cronice cu debut precoce.
In plus, multe dintre studiile existente au produs rezultate contradictorii, în special atunci când se examinează utilizarea de marijuana ca factor de risc pentru cancer, boli cardiace, boli metabolice și tulburări de internalizare. În încercarea de a furniza dovezi empirice cu privire la posibilele consecințe negative ale legalizării marijuanei, studiul de față a utilizat date longitudinale pentru a examina prospectiv dacă tinerii care au consumat cronic marijuana în timpul adolescenței și la vârsta foarte frageda de maturitate, au prezentat un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate fizică și psihică pe la mijlocul vârstei de 30 ani.
Studiul a fost realizat de către Centrul medicalal Universităţii Pittsburgh. a utilizat date dintr un eșantion longitudinal al tinerilor albi şi negri pentru a determina dacă diferite modele de dezvoltare al consumului de marijuana, evaluate anual din adolescența timpurie și până la mijlocul vârstei de 20 ani, au fost asociate cu tulburări fizice. De exemplu astm, hipertensiune. Și tulburări psihice (de exemplu, psihoze, tulburări de anxietate) probleme de sănătate în jurul vârstei de 30 ani. Analizele au examinat, de asemenea, dacă utilizarea cronică de marijuana a fost strâns asociată cu probleme de sănătate ulterioare la bărbații negri comparativ cu bărbații albi.Constatările rezultator din analiza latentă a curbei de creștere a clasei au identificat 4 subgrupe distincte de utilizatori de marijuana: utilizatori cronici cu debut precoce, utilizatori în creștere cu întârziere, utilizatori limitați de adolescență și utilizatori mici / nonconsumatori. Rezultatele au arătat cătraiectoriile celor 4 subgrupe de consuma marijuanei nu au fost semnificativ diferite în ceea ce privește problemele de sănătate fizică și psihică evaluate la mijlocul vârstei de 30 ani. Asocierea dintre apartenența la grupul de marijuana și problemele de sănătate ulterioare nu a variat semnificativ în funcție de rasă.
Rezultatele sunt discutate în contextul unui grup mai mare de cercetători care investighează potențialele consecințe pe termen lung asupra sănătății ale utilizării cronice timpurii a marijuanei, precum și asupra complicațiilor inerente în studierea posibilelor corelații dintre utilizarea marijuanei și efectele asupra sănătății.

Lucia Blendea- Psihoterapeut, mrd. Consiliere educaţională şi intervenţie în orientarea şcolară şi vocaţională
Pentru telefon si e-mail click aici.