Beneficiile utilizarii cremelor de protectie solara

0
45

Expunerea la soare poate avea numeroase efecte pozitive asupra sanatatii, cum ar fi stimularea productiei de vitamina D. Totusi, expunerea excesiva poate provoca probleme grave ale pielii, inclusiv arsuri, imbatranire prematura si cancer de piele. Utilizarea corecta a cremelor de protectie solara este esentiala pentru a preveni aceste probleme si pentru a mentine pielea sanatoasa.

Ce sunt cremele de protectie solara?

Cremele de protectie solara sunt produse concepute pentru a proteja pielea impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) ale soarelui. Acestea contin ingrediente active care absorb sau reflecta razele UV, prevenind astfel deteriorarea pielii. Exista doua tipuri principale de radiatii UV care afecteaza pielea:

 1. Raze UVA: Acestea patrund adanc in piele si sunt principala cauza a imbatranirii premature si a ridurilor.
 2. Raze UVB: Acestea afecteaza stratul superficial al pielii si sunt responsabile pentru arsurile solare si cancerul de piele.

Importanta folosirii cremelor de protectie solara

 1. Prevenirea arsurilor solare: Expunerea la soare fara protectie poate duce la arsuri solare dureroase. Cremele de protectie solara reduc riscul de arsuri, permitand o expunere mai sigura la soare.
 2. Reducerea riscului de cancer de piele: Utilizarea regulata a cremelor de protectie solara reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, inclusiv melanomul, cea mai periculoasa forma de cancer de piele.
 3. Prevenirea imbatranirii premature: Radiatiile UV contribuie la aparitia ridurilor si a petelor pigmentare. Cremele de protectie solara ajuta la mentinerea unui aspect tanar si sanatos al pielii prin prevenirea deteriorarii cauzate de soare.

Cum sa alegi cremele de protectie solara potrivite

 1. Factor de protectie solara (SPF): SPF-ul indica nivelul de protectie impotriva razelor UVB. Se recomanda utilizarea unui produs cu un SPF de cel putin 30 pentru o protectie adecvata.
 2. Spectru larg: Asigura-te ca alegi o crema de protectie solara cu spectru larg, care protejeaza impotriva ambelor tipuri de radiatii UV, UVA si UVB.
 3. Rezistenta la apa: Daca planuiesti sa inoti sau sa faci activitati care te fac sa transpiri, alege o crema de protectie solara rezistenta la apa.

Cum sa aplici corect cremele de protectie solara

 1. Aplicare generala: Aplica generos crema de protectie solara pe toate zonele expuse ale pielii cu cel putin 15 minute inainte de a iesi la soare.
 2. Reaplicare: Reaplica crema la fiecare doua ore sau imediat dupa inot sau transpiratie excesiva.
 3. Protectie suplimentara: Foloseste palarii, ochelari de soare si haine protective pentru a completa efectul cremelor de protectie solara.

Concluzie

Utilizarea corecta a cremelor de protectie solara este esentiala pentru a proteja pielea de efectele nocive ale radiatiilor UV. Alegerea unei creme adecvate, aplicarea corecta si reaplicarea regulata sunt pasi simpli, dar cruciali, pentru a mentine pielea sanatoasa si a reduce riscul de arsuri solare, imbatranire prematura si cancer de piele. Investe in creme de protectie solara de calitate si bucura-te de soare in mod responsabil.