Anvelope de vara si de iarna

0
273

Din punct de vedere calendaristic, mai este foarte putin timp pana la primavara, motiv pentru care soferii trebuie sa se gandeasca la schimbarea anvelopelor. Stii care este diferenta dintre anvelopele de iarna si anvelopele de vara, dar si cum sa alegi modelul potrivit? Iata cateva sfaturi utile!
 
Care este diferenta dintre anvelopele de iarna si anvelopele de vara
Gasesti pe piata o multime de modele de anvelope si uneori iti este greu sa diferentiezi modelele, mai ales daca nu lucrezi in domeniu. Sunt cateva caracteristici pe care trebuie sa le cunosti despre ambele tipuri de anvelope. Asadar:
Anvelopele de iarna – cunoscute si sub denumirea de anvelope pentru vremea rece, au in compozitie compusi de cauciuc care asigura o performanta optima si raman moi chiar si la cele mai scazute temperaturi, indiferent de vreme (zapada, ploaie sau inghet).
Din punct de vedere al reglementarilor auto, anvelopele de iarna sunt inscriptionate cu marcaje “M+S” pe partile laterale, insa exista si anvelope de iarna marcate cu 3PMSF, care au fost aprobate in urma unui test de regulament pentru a indica si garanta nivelul de performanta.
Anvelopele de vara – sunt modele care permit aderenta si manipulare pe un carosabil uscat, dar si pe unul umed, in conditii calde. Ofera un nivel ridicat de longevitate, dar si un confort sporit si eficienta consumului de combustibil.
 
Cum alegi cele mai bune anvelope? Top 5 criterii
– Tipul autoturismului – Anvelopele trebuie sa acopere nevoile autoturismului;
– Dimensiunea anvelopelor – Latimea, inaltimea si diametrul jantelor pe care se monteaza anvelopa. Fiecare tip de masina are omologate in mod obligatoriu doar anumite dimensiuni de anvelope, uneori chiar si o singura dimensiune;
– Indicele de sarcina – Denumit si indicele de incarcare, ce este simbolizat printr-un numar din doua sau trei cifre, care indica masa de kilograme maxima pe care anvelopa o poate sustine atunci cand este umflata la presiunea maxima recomandata;
– Indicele de viteza – Simbolizat de o litera care indica viteza maxima pe care o permite acest tip de anvelopa. Spre exemplu, indicele de viteza T inseamna ca anvelopa respectiva permite o viteza de pana la 290 km’h;
– Clasament de aderenta – Acest criteriu te va ajuta sa compari mai usor anumite modele de anvelope de pe piata. Aderenta arata cat de repede franzeaza o anvelopa in conditii de rulare diferite.
Bineinteles ca acestea nu sunt singurele criterii de verificat atunci cand cumperi un set de anvelope. Cel mai bine apeleaza la serviciile unui specialist care te poate indruma catre cea mai buna alegere!