Timp de zece săptămâni, până la începutul lunii noiembrie 2024, echipa Asociației Start Creativ împreună cu partenerii săi – Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 2 din Comuna Jilava, județul Ilfov și Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” din Municipiul Iași, a derulat opt ateliere educative dedicate elevilor și trei ateliere dedicate cadrelor didactice și consilierilor școlari din cadrul partenerilor noștri, definind bune practici pentru gestionarea, în deplină siguranță, a rețelelor sociale în realitate și în mediul digital și valorizând transformarea timpului petrecut pe rețelele sociale în timp de calitate petrecut pentru dezvoltare personală, orientare profesională și prietenie în viața reală.
242 de elevi din clasele VI-VII, X-XI au fost conștientizați privind importanța existenței unor rutine sănătoase, în mod responsabil, echilibrat și în condiții de siguranță și securitate cibernetică. Adolescenții au primit informații despre arhitectura relațiilor sociale în realitate și în mediul virtual, despre cum afectează rețelele de socializare sănătatea mintală și cum se poate preveni acest lucru și și-au însușit și au exersat în timpul atelierelor derulate tehnici pentru gestionarea emoțiilor și dezvoltarea inteligenței emoționale.
59 de cadre didactice și consilieri școlari din Com. Jilava și din Mun. Iași au făcut schimb de bune practici și tehnici de conștientizare a elevilor în legătură cu importanța principiilor care guvernează relațiile sociale și importanța dezvoltării gândirii critice și a capacității de a interacționa într-un mod pozitiv și competent atât în mediul digital, cât și în realitate. Au descoperit și au exersat aplicații digitale care cresc interactivitatea transferului de cunoștințe în timpul orelor și demonstrează elevilor că timpul petrecut în online nu trebuie să fie timp irosit, ci poate fi o adevărată experiență educativă și timp dedicat dezvoltării personale.
Informațiile au fost integrate și diseminate prin intermediul unui Ghid de bune practici privind siguranța în mediul online și securitatea cibernetică și realizarea și difuzarea unei emisiuni TV pentru a contribui la dezvoltarea rezilienței emoționale a elevilor și a comunicării asertive. În cadrul emisiunii TV ne-am bucurat să avem alături un cadru didactic și consilier educativ, un adolescent – Vicepreședintele Consiliului Școlar al Elevilor și un cadru didactic, formator și psiholog clinician principal. Puteți urmări emisiunea aici: https://www.youtube.com/watch?v=Bd5iYg_q2rc.
De la verificarea Facebook în timp ce așteptăm la casa de marcat la cumpărături sau, chiar mai periculos – când suntem la volan sau traversăm strada, până la postarea de fotografii pe Instagram în timpul mesei – rețelele sociale joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi, de la vârste din ce în ce mai fragede. În această era digitală, cei mai mulți dintre noi devin încet (dacă nu deja) dependenți de rețelele sociale și petrec mult timp răsfoind diferite medii de-a lungul zilei. În același timp, în prezent, adolescenții pun bazele și reușesc destul de greu să mențină o relație de prietenie în realitate.
Ce este prietenia virtuală? Care sunt avantajele, dar și dezavantajele ei? Ce preferă adolescenții?…
Ce reprezintă, de fapt, pentru adolescentul de astăzi PRIETENIA?…și cât de influențați sunt adolescenții de rețelele sociale din realitatea digitală?…
Toate aceste activități și demersuri au fost posibile prin proiectul „#Add/Block Friend” inițiat de Asociația Start Creativ și finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Asociația Start Creativ elaborează și implementează proiecte cu finanțări nerambursabile. Organizează și derulează programe de formare profesională pentru adulți, acreditate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației pentru „Competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică” și „Manager proiect”. Derulează programe de dezvoltare personală și formare pentru copii, tineri și adulți pe teme precum educație financiară, inteligență emoțională, comunicare asertivă, sănătate, dezvoltare durabilă și protecția mediului, antreprenoriat, creativitate, artă și cultură, WLB, GDPR ș.a.
Contact
Laura Griza, Manager de proiect
Tel. 0735.521.029, e-mail: asociatia@startcreativ.eu