Toxina botulinică, tinerețe fără bătrânețe

0
327

Botoxul (sau toxina botulinică) este o substanță de frumusețe pe care mulți dintre noi o alegem pentru a ne asigura că fântâna tinereții nu se termină niciodată. Așadar, putem spune cu încredere că în zilele noastre „Botoxul este noul negru”!
Toxina botulinică, secret de frumusețe
Când a fost descoperită pentru prima dată că toxina botulinică, acest secret iubit de frumusețe, ar putea fi injectată pentru a reduce ridurile de expresie, liniile de încruntare, ridurile din jurul buzelor datorate râsului și tot ce există între ele, a existat o astfel de cerere pentru acest tratament încât produsul s-a epuizat într-un timp record de pe piața mondială. 
Toxina botulinica (Vistabel/Dysport) produce o relaxare musculară în zona injectată, provocând dispariția sau ameliorarea ridurilor și cel mai important previne apariția formării de noi riduri. Astfel, injecțiile cu această toxină combat și previn efectele îmbătrânirii pielii, manifestată prin apariția ridurilor.
În prezent, este tratamentul cel mai căutat în lume. Instagramul a fost acaparat de femei care postează de la cabinetele medicilor lor, selfiuri din timpul procedurilor cosmetice sau fotografii de tipul ”before and after”. De cele mai multe ori, le admirăm curajul pentru această schimbare vizibilă în aspectul fizic și, mai ales, transparența cu care se afișează în fața followerilor.
O toxină care tratează
Dincolo de îmbunătățirea aspectului fizic, Botox-ul are multe aplicații practice, care pot schimba viața beneficiarilor. Vorbim despre o toxină care poate fi utilizată pentru a înțelege mecanismul specific al tulburărilor mișcărilor oculare prin injecții intramusculare EMG – electromiografia, o procedură care evaluează funcția nervilor și a mușchilor. Pacienții care suferă de o tulburare precum strabismul pot beneficia de un anestezic local, în timpul căruia medicii specialiști pot observa ochiul pentru a obține o perspectivă asupra mușchilor individuali care contribuie la problemă.
Toxina botulinică, o substanță versatilă, este, de asemenea, utilizată în tratamentul altor tulburări legate de mușchi, inclusiv distonia, spasmul hemifacial, spasmele vaginale și diskinezia orofacială. A fost chiar folosită pentru a bloca glandele sudoripare pentru cei care suferă de transpirație excesivă la nivelul subrațului, mâinilor și picioarelor. 
O soluție care vindecă transpirația excesivă
Transpirația este normală atunci când răspunde la un stimul extern (antrenamentele sau temperaturi ridicate și umiditate) sau la stări de nervozitate ocazionale. Vorbim de hiperhidroză atunci când transpirația este excesivă, frecventă (cel puțin o dată pe săptămână) și fără cauză aparentă.
Când vine vorba de hiperhidroza piciorului, pacienții au senzația că ”înoată în proprii pantofi”. Aceasta creează un mediu cald și umed, care este ideal pentru creșterea infecțiilor fungice, virale și bacteriene. De asemenea, poate afecta încredere în sine și viața socială a persoanelor predispuse la aceasta.
Toxina botulinică este o metodă sigură și eficientă pentru tratarea hiperhidrozei focale, oferind rezultate mai durabile decât tratamentele obișnuite fără necesitatea procedurilor chirurgicale invazive. Efectele toxinei botulinice durează în medie între șase și nouă luni și tratamentul este asociat cu o rată ridicată de satisfacție în rândul pacienților.
O cură miraculoasă pentru migrene
În plus, utilizarea cea mai frecventă a toxinei botulinice, pe lângă scopurile cosmetice, este aceea de a ușura durerea pentru cei care suferă de migrene cronice. Injecțiile intramusculare cu toxina botulinică sunt aprobate de către Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru cei care suferă de migrene cronice. Într-adevăr acest tratament poate schimba viața: imaginează-ți că zilele în care stăteai țintuit la pat, cu dureri insuportabile de cap, vor dispărea și-ți vei putea recupera pofta de viață, doar de la câteva injecții pe față și pe gât.
Indiferent dacă alegi sau nu metoda tratamentului cu toxină botulinică, pentru oricare dintre miracolele sale utilizări, nu poate fi negat faptul că această substanță miraculoasă a parcurs un drum lung de când a fost descoperită în anii 1800. De fiecare dată când se pare că nu mai este în tendințele sociale, descoperim o nouă utilizare a acesteia și hotărâm că este în continuare o soluție demnă de luat în seamă. Poate că Botox însuși bea din fântâna tinereții.