Proiectul pilot a debutat în septembrie 2018 și a fost implementat în 71 de magazine din județele Mehedinți, Dolj, Olt, Vâlcea, Iași și Vaslui, iar rezultatele bune înregistrate au determinat extinderea programului la nivel național. Parteneriatul presupune de asemenea integrarea unui mecanism de recompensare a consumatorilor prin care toți cei care vor preda minim 5 baterii uzate, vor primi în schimb o baterie nouă.
„Când vorbim despre reciclare, proximitatea rămâne criteriul principal care-i determină pe români să acționeze – dacă bateriile vechi pot fi duse la magazinul din vecinătate, oamenii vor fi mai dispuși să recicleze, cu atât mai mult cu cât gestul le este recompensat. Prezența punctelor de colectare SNRB într-unul din cele mai mari lanțuri de magazine de proximitate din țară, ne ajută să avem o acoperire națională în locații frecventate de românii din orașe și sate și să creștem astfel rata de colectare a acestor deșeuri mici atât de periculoase” – au declarat reprezentanții SNRB.
Pentru a încuraja obiceiul pozitiv al reciclării, SNRB pune la dispoziția cetățenilor aplicația mobilă „Unde Reciclăm”, o hartă interactivă cu ajutorul căreia utilizatorii pot identifica cel mai apropiat magazin LaDoiPași și pot obține informații cu privire la campaniile promoționale în derulare.
„Colaborarea cu SNBR a venit din dorința de a pune la dispoziția partenerilor noștri din rețeaua LaDoiPași, și implicit clienților, servicii de reciclare a deșeurilor. Astfel, ne propunem să ajutăm cât mai multe persoane din întreaga țară să recicleze ușor și rapid. Încurajăm, de altfel, toți partenerii LaDoiPași să intre în acest program, fiind nu numai un serviciu extra pe care îl pot oferi clienților din comunitatea locală, dar și o contribuție eficientă la protejarea mediului. Credem că reciclarea este un obicei necesar care trebuie adoptat de toți consumatorii din România, inclusiv de către companii” – a declarat Geanina Ghiculescu, Head of Retail Marketing METRO Cash&Carry România.
Conform datelor publicate de Eurostat, țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește bateriile reciclate (doar 21% dintre bateriile vândute au fost reciclate în anul 2015, în timp ce media la nivel european este de 44%). Studii recente estimează că România ar fi ajuns în 2017 la 26%, rămânând oricum departe de ținta de 45% și de media europeană.
Bateriile și acumulatorii uzați sunt cele mai periculoase deșeuri municipale generate, cu un impact nociv asupra mediului înconjurător și sănătății umane din cauza conținutului ridicat de metale grele, iar riscurile sunt cu atât mai mari, cu cât gestionarea greșită a deșeurilor de baterii are acțiune imediată.
Potrivit legii (HG nr 1132/2008), orice magazin care comercializează baterii este obligat să accepte în mod gratuit bateriile și acumulatorii uzați predați de consumatori, în puncte speciale de colectare, pe care să le predea ulterior către un sistem organizat.
Acasă Administratie publica Rețeaua LaDoiPași și Asociația SNRB extind programul de reciclare a bateriilor în...