Plantarea pomilor fructiferi primavara

0
284

Alegerea momentului adecvat nu este totul, ci doar o mica parte a unui proces complex, ce este menit a produce cele mai bune roade.
Specialistii Pepiniera Moara te invata care sunt principalele reguli ce trebuie respectate in etapa de plantare a unui pom in perioada sezonului de primavara, pentru a-i oferi conditiile necesare sa creasca si sa rodeasca sanatos.
Alegerea pomilor
Alegerea trebuie sa se faca cu mare atentie, deoarece nu chiar toti pomii se potrivesc tuturor tipurilor de teren si de clima. De pilda, piersicul si caisul au nevoie de mai multa caldura, preferand astfel zonele de campie, sudice, in timp ce marul, prunul, ciresul sau visinul pot fi cultivati in zone mai reci. De asemenea si ciresul are nevoie mai multa apa decat nucul.
Alegerea pomilor implica si alegerea unei surse de incredere. Asadar, de evitat sunt acele achizitii rapide care se limiteaza la optarea pentru puietii din supermarket sau din import. O alegere responsabila se orienteaza catre un centru specializat, precum cel din cadrul paginii online www.pepinieramoara.ro.
Alegerea locului pentru sadit
Daca se are in plan plantarea mai multor pomi, este important de avut grija ca terenul de vegetatie sa fie curatat de pietre si sa fie defrisate resturile de radacini ramase de la pomii vechi. Terenul trebuie sa prezinte o calitate cel putin medie, caci pomii nu reusesc sa se prinda oriunde.
Saparea gropilor
Pentru arbusti, gropile vor prezenta dimensiuni de 30x30x30 cm, iar pentru pomi de 60x60x60 cm.
In ceea ce priveste saparea gropilor, este foarte important cum se va pune pamantul rezultat din sapatura. Primii 30 cm se vor aseza in partea dreapta a gropii, iar urmatorii 30 de cm de pamant scos se fie asezat in partea stanga. De aceasta asezare a straturilor de pamant se va avea in vedere la umplerea gropilor in timpul plantarii.
Fasonarea radacinilor
Acest proces are drept scop eliminarea portiunilor de radacina rupte, uscate sau mucegaite. De asemenea, prin scurtarea cu o treime a radacinilor, vor fi reinnoite sectiunile. Radacinile care sunt mai groase de 3 sau 4 mm se fasoneaza scurt, iara daca acestea sunt ranite, fasonarea se va realiza imediat deasupra ranii.
Fertilizarea
Este esential ca groapa sa primeasca ingrasamant. In stratul provenit la suprafata (primii 30 cm) se vor amesteca elementele necesare realizarii ingrasamantului.
Plantarea
Pomul se va aseza in groapa in asa fel incat punctul de altoire sa ramana deasupra solului. Pe foudul gropii se va arunca 15-20 cm de pamant reavan din stratul inferior pe care urmeaza sa fie sprijinite radacinile pomului. Mai apoi, se va arunca pamantul amestecat cu ingrasaminte, introducandu-se degetele prin radacini. Odata ce radacinile au fost complet acoperite, se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre radacini.
Udarea la plantare
Este indicat ca in copca sa fie turnate una sau doua galeti de apa, care vor avea rolul de a drena granulele de pamant intre radacinile pomului si va elibera aerul prevenind si aparitia mucegaiului. Dupa ce apa a patruns in sol, se trage pamantul in jurul pomului sub forma unui musuroi, in vederea protejarii pomului de frig.
Elemente de sustinere
Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru ca acesta sa poata creste drept, sa nu fie indoit de vant sau de zapada.
Fasonarea coroanei si protectia la rozatoare
Primavara timpurie este perioada in care se fac si taierile de formare a coroanei. Axul de va scurta la 60-80 cm si se lasa trei lastari in varf, care au o pozitie de 120 de grade intre ei.
 
Ofertele acestei primaveri propuse de Pepiniera Moara sunt foarte atractive si rezonabile, asigurand posibilitatea de achizitionarii produselor dorite indiferent de locatie.