Albumul foto „et in Golania ego” evocă unul dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei postdecembriste, moment trăit pe viu, acolo în Piața Universității, de Silvia Colfescu, autoarea cărții și coordonatorul editurii Vremea.
„Această carte este dedicată celor care au stat peste 50 de zile în Piață, celor care au cântat Imnul Golanilor și au cerut să fie împlinite idealurile pentru care s‑a murit în decembrie 1989, celor care au suferit în 13‑15 iunie 1990, celor care au murit atunci. Ca să nu uităm acele zile de o speranță fără egal, sfârșite cu un moment de disperare nesfârșită” – Silvia Colfescu.
Imaginile alb-negru surprind oamenii din Piața Universității 1990 în ipostaze variate, la orele după-amiezii și ale serii, în clipe pașnice și în clipe înecate de fum, surprind mulțimea, dar și portrete emoționante ale participanților – de la copii până la oameni în vârstă și chiar animale de companie. Sunt imagini care mărturisesc nevoia de libertate a acestui popor și înțelegerea perfectă a momentelor istorice de răspântie.
„Dacă în primele momente, în 22 aprilie, nu se afla în piață decât o mână de oameni, vestea s‑a răspândit ca fulgerul și, încă de a doua zi, au început să se adune în fiecare seară în medie 50 000 de oameni, deseori mult mai mulți. Ca răspuns la insulta proferată la adresa celor din piață de președintele Ion Iliescu, care i‑a numit «golani», manifestanții și‑au făcut din injurie un titlu de glorie. Piața Universității a căpătat numele de Golania, manifestanții și‑au prins în piept etichete prin care‑și clamau calitatea de «golan», a apărut imnul golanilor, compus de Cristi Pațurcă, și țâșnind în fiecare seară din mii de piepturi, mica țară a libertății s‑a împodobit cu desenele și cu sloganurile ei, scrise pe cartoane, pe pânză sau, mai simplu, pe zidurile Universității” – Silvia Colfescu.
Albumul foto „et in Golania ego” are 190 de pagini, în format 235×165 mm, și este disponibil la vânzare în librăriile bucureștene (Humanitas, Sadoveanu, Eminescu etc.). De pe site-ul www.edituravremea.ro, albumul „et in Golania ego” poate fi comandat cu o reducere de preț de 10%.
Despre Silvia Colfescu
Absolventă a Facultății de Istoria Artei din cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu (azi Universitatea Națională de Arte), Silvia Colfescu este profesor de istoria artelor, autor și ilustrator de cărți, traducător și editor.
La 20 august 1990 Silvia Colfescu a fondat, împreună cu Nicolae Henegariu, editura Vremea din București pentru a pune în practică publicarea documentelor marilor procese din timpul comunismului, despre care se ştia foarte puţin în acel moment.
Despre Editura Vremea
Înființată în 1990, Vremea a fost prima editură din România care a publicat documente inedite, legate de istoria noastră recentă. Încă de la primele apariții, colecția FID – Fapte, Idei Documente a trezit numeroase ecouri, fiind apreciată sau denigrată cu egală vehemență, semn sigur al valorii demersului editorial concretizat prin volumele ce poartă această siglă. Astăzi colecțiile cele mai apreciate de cititorii editurii Vremea acoperă nu doar istorie politică, ci și istorie arhitecturală, memorialistică și corespondență celebră.