Mobilizare la M.A.I pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteo severe

0
291

Astfel, peste 13.500 de pompieri, jandarmi și polițiști sunt la datorie cu peste 5.800 de mijloace tehnice pentru a veni în sprijinul populației. În funcție de evoluția vremii, nivelul de mobilizare poate fi ridicat astfel încât să se intervină cu operativitate în orice situație.
 
Conform măsurilor dispuse la ședința comandamentului de iarnă care a avut loc joi, 22 martie, la sediul MAI, condusă de ministrul Afacerilor Interne au fost activate Centrele județene de Coordonare și Conducere a Intervenției pentru 14 județe și Municipiul București, iar în alte 15 județe au fost activate gruoele operative.
 
De asemenea, s-a realizat o primă dislocare de echipaje cu mijloace tehnice din județele care nu se află sub avertizări, către cele unde se manifestă fenomenele meteorologice de vreme severă (5 autospeciale de tractare, 5 autoșenilate, 3 autofreze și 3 autospeciale de transport personal și victime multiple).
La acest moment, a fost închis preventiv și se acționează pentru deszăpezire tronsonul București – Drajna al Autostrăzii A2.
 
Pe majoritatea drumurilor naționale și județene din zonele aflate sub avertizare circulația se desfășoară în condiții de iarnă, 8 drumuri județene fiind închise. Situația stării drumurilor este în dinamică și este comunicată periodic de către Centrul Infotrafic al Poliției Române și Ministerul Transporturilor.
În ceea ce privește traficul maritim și fluvial – Bara Sulina și Porturile Midia și Mangalia sunt închise, iar traficul fluvial se desfășoară cu restricție de viteză din cauza creșterii nivelului Fluviului Dunărea.
De asemenea, traficul cu feribotul prin PTF Turnu Măgurele este închis din cauza condițiilor meteo, iar în PTF Bechet traficul este restricționat pentru autovehiculele cu masă maximă admisă mai mică de 3,5t, acestea fiind redirecționate prin PTF Calafat.
 
Situația este centralizată și monitorizată permanent la Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI, completat cu reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență cauzate de fenomenele meteo severe.
 
*
*                *
 
INTERVENȚII ALE FORȚELOR MAI ÎN ULTIMELE 12 ORE
În județul Mureș, pe DJ 153,  forțele MAI au intervenit în sprijinul a șase adulți și 31 de copii aflați într-un autocar, ce a derapat pe DJ 153, lângă localitatea Reghin. Copiii au fost transportați în siguranță în școala din localitate, până vor fi preluați de un alt autocar.
 
În cursul nopții, efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mehedinți, împreună cu autoritățile locale au intervenit pentru deblocarea a șase persoane care au rămas blocate cu autorismele în pădure, pe raza loc. Valea Izvorului, din cauza zăpezii. Persoanele au fost deblocate și transportate în Drobeta Turnu Severin în siguranță.
 
În județul Buzău, în localitatea Cotorca, un microbuz cu 10 persoane a derapat pe DJ 102H, în sprijin intervenind autoritățile locale.
În județul Prahova, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum s-a produs o tamponare în lanț în care au fost implicate 8 autovehicule printre care o autospecială SMURD. În aceeași zonă s-au ciocnit și două autotrenuri, traficul rutier fiind blocat din această cauză. Accidentele nu s-au soldat cu victime.
 
În județul Ilfov, localitatea Bragadiru, o ambulanță a rămas blocată în zăpadă fiind trimisă în sprijin pentru deblocare o volă, iar pentru preluarea pacientului este pe drum un alt echipaj de la Măgurele.
 
În județul Argeș, circulația rutieră pe DN73, localitatea Dragoslavele, a fost întreruptă pe ambele sensuri după ce un brad a căzut pe carosabil. De asemenea, pe DN7, între între loc. Pitești și Râmnicu Vâlcea traficul este restricționat pentru autovehiculele cu masă maximă admisă mai mare de 7,5 tone pentru a permite intervenția utilajelor de deszăpezire.
 
În județul Teleorman,  forțele MAI și autoritățile locale au acționat pentru deblocarea autoturismelor care au rămas blocate din cauza zăpezii.
 
În județul Dolj, pe DN55, între loc Rojiște și Bratovoești, o ambulanță aflată în misiune pentru a prelua un pacient de 55 ani cu edem pulmonar, a derapat din cauza zăpezii,  ieșind în afara părții carosabile. S-a intervenit cu utilajele de deszăpezire pentru deblocarea autospecialei care  apoi și a continuat drumul cu pacientul către spital.
Tot în județul Dolj, pe DJ 561A, în loc. Moțăței o ambulanță de la serviciul județean aflată în misiune pentru preluarea unui pacient dializat, a rămas blocată din cauza zăpezii, fiind neveoie de intervenția echipajelor de deszăpezire de la drumurile județene și de la serviciul volantar pentru situații de urgență SVSU Moțăței.
 
De asemenea, pe DJ 516B între loc. Segarcea și Valea Stanciului, este în desfășurare misiune cu o ambulanță cu antemergător pentru preluarea unui pacient de 56 ani cu dureri la membrul inferior, din loc. Valea Stanciului.