Mirodenii și mătase – Librăria Universitaria

0
355

Câteva sute de ani.. ba chiar mii de ani de praf bătătorit cu pingele, potcoave și roți. Vine lungi ale planetei, prin care curge aur și speranță, bogăție și disperare, sângele unei deveniri a ceea ce numim acum civilizație. O anatomie a zonelor vascularizate intens, care au hrănit toate continentele. A acelor regiuni care sunt sursa a tot ce știm și cunoaștem, frământate și acum de zvârcoliri ale puterii și asupririi și tavălite îndelung de cei ce se vor stăpâni peste lucruri și experiențe râvnite dintotdeauna.

Așa am văzut cărțile lui Peter Frankopan, Noile drumuri ale mătăsii. Am intrat în librăria online Universitaria, în Constanța, căutând alene, prin rafturile cu bucătăreli și diete și viață sănătoasă, atrasă, la modul cel mai frivol cu putință, de varietatea coperților, de papetărie, de pozele cu ființe suple și radioase pe lângă care pluteau foi de salată și felii de morcov si tot felul de alte verdețuri și mirodenii.

Las’ că erau multe, variate, de a trebuit să cer sprijin și asistență de la vânzători, dar m-am poticnit în cărțile de istorie ale lui Francopan, de parca, vezi Doamne, nu mai merge să faci o tocăniță, dacă nu știi de unde vin scorțișoara, sau piperul? Scorțișoară în tocănă? Da, așa zic unii prin cărțile astea din Universitaria, întorcându-te la miresme de acum ceva zeci de ani. Trebuie să recunosc că varietatea asta mare de cărți are și foloase: te îndeamna sa ieși din confortul pătrunjelului și mărarului și lărgește experiențele senzoriale, îndemnându-te să intri în zone care le erau familiare înaintașilor noștri. Of, iar istorie, iar sunt tras fără scăpare pe rafturile pline ale librăriei, în zona cu istorie, cu drumuri ale mătăsii, cu conflicte între lumi, presărate cu mirodenii, cu aur, cu pietre prețioase, cu petrol și chiar cu sclavi. Putere, atașament, dorința de creștere și mai bine. O altă capcană, căci sunt ademenit spre rafturile cu Psihologie, Dezvoltare personală. Desigur, multe alegeri, toate interesante, atent selecționate de o mână iscusită de librar care știe ce e bun și folositor.

Bineînțeles, plec din librărie cu brațele ticsite de istorie, de arome, de speranță pentru omul mai bun care șade în mine și trebuie descoperit. Am noroc cu librăria asta, Universitaria, că are așa niște prețuri, de pot să-mi permit toate aceste bunătăți. Poate încercați și voi!