„Doar dacă îi facem pe copiii de azi conștienți de provocările alimentare mondiale, vom putea reduce risipa alimentară de mâine!”
Un studiu publicat de ONU în 2021 (FOOD WASTE INDEX REPORT 2021) arată că 17% din totalul hranei produsă la nivel mondial ajunge la gunoi, deși milioane de oameni suferă de foame în estul Africii.
Risipa alimentară produce efecte negative atât la nivel mondial, cât și la nivel individual, nu doar din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere financiar: alimente aruncate = bani ineficient cheltuiți = bugetul familiei diminuat.
Plecând de la titlul proiectului „Fii supereroul familiei tale – salvează mâncarea!”, misiunea noastră este: „Învață, Mănâncă și Economisește ca să fii în siguranță tu și planeta noastră!”
Începând cu luna octombrie 2023, împreună cu partenerii noștri din București – Școala Gimnazială nr. 113, Școala Profesională Specială „Sf. Nicolae”, Grădinița „Strop de Rouă” și din Comuna Jilava, județul Ilfov – Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 2, dăm STARTUL atelierelor creative prin intermediul cărora minim 200 de preșcolari și școlari cu vârste între 5-12 ani vor conștientiza importanța dezvoltării unui comportament responsabil cu privire la consumul alimentar.
Astfel, pe parcursul a minim 10 ateliere creative prin explorări creative și joc – inclusiv prin dezvoltarea și utilizarea unui boardgame pe tema risipei alimentare, precum și prin alte instrumente non-formale și digitale adaptate nivelului de vârstă, vom transfera și aplica interactiv conținut educațional prin care investim practic în viitor, de pe scăunelele grădiniței și băncile școlilor, în educația consumatorului și în atitudinea acestuia față de mâncare, față de semenii săi, față de risipă și față de Planetă, până la urmă.
Monitorizarea schimbării comportamentului alimentar la copii se va face prin aplicarea unui chestionar, în două etape: înainte de debutul atelierelor și după finalizarea lor. Vom putea compara și măsura gradul de modificare al comportamentului alimentar la copii: ce și cât mănâncă, ce și cât aruncă la coș.
Învățând copii să prețuiască mâncarea și să dezvolte un comportament responsabil cu privire la consumul alimentar, facem împreună un prim pas către rezolvarea problemei. Către dezvoltarea gândirii critice, rezilienței, cetățeniei active ce duc cu adevărat la dezvoltarea durabilă și sustenabilitate. Acestea nu sunt doar simple concepte vehiculate și nu trebuie să rămână doar menționate în diverse programe și politici de țară!
Prin efort comun și investiții în educația precoce a copiilor legat de subiecte ce definesc și amenință lumea de azi, vom reuși să creștem stima de sine și responsabilitatea la nivel individual și personal, la nivelul clasei, al școlii, al familiei, al comunității locale și putem obține aproape de 6 ori mai multe beneficii pentru societate – Conform REFED SUA, 1 dolar investit în lupta contra risipei de hrană, aduce beneficii totale de 5,5 dolari.
Proiectul ASOCIAȚIEI START CREATIV este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.
Contact
Laura Griza
Manager de proiect
Tel. 0735.521.029
Email: asociatia@startcreativ.eu