Unitatea de Management a Proiectului (UMP), din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA organizează, în perioada 11 – 14 iunie 2024, la Olimp, un eveniment menit să deschidă noi orizonturi în ceea ce privește rolul sectoarelor culturale și creative în efortul global de aliniere a practicilor, pe termen mediu și lung, ce vizează grija pentru mediul înconjurător.
Unitatea de Management a Proiectului (UMP), din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură Norvegia (ACN), implementează inițiativa bilaterală „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE”, aprobată prin Fondul Național Bilateral al Granturilor SEE 2014 – 2021, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
În acest sens, UMP organizează, în perioada 11 – 14 iunie 2024, la Olimp, un eveniment menit să deschidă noi orizonturi în ceea ce privește rolul sectoarelor culturale și creative în efortul global de aliniere a practicilor, pe termen mediu și lung, ce vizează grija pentru mediul înconjurător.
„Tematica pe care o abordăm în cadrul întâlnirii este una de actualitate și interes pentru profesioniștii din domeniul cultural din România și nu numai. Nu vrem să organizăm un eveniment în care discutăm teorie! Vrem să învățăm din experiențele celor care au reușit deja, cu pași mici, să integreze și să promoveze măsuri care deschid calea către tranziția verde. Vorbim despre organizații culturale, la nivel european, care au elaborat și implementat, cu sprijin financiar inclusiv prin Granturile SEE, proiecte ce pot servi ca model de bună practică”, a declarat Bogdan Trîmbaciu, director UMP.
Evenimentul „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE” reunește promotori de proiecte RO-CULTURA, parteneri de proiecte RO-CULTURA din Norvegia și Islanda, beneficiari ai Granturilor SEE din Lituania, Slovacia, Polonia, Portugalia, Operatori de Programe culturale din Cehia, Polonia și Portugalia, reprezentanți ai Oficiului Mecanismului Financiar din Bruxelles, ai Partenerilor de Program (Directoratul pentru Patrimoniu Cultural din Norvegia și Artă și Cultură Norvegia), precum și reprezentanți ai Ambasadei Regatului Norvegiei în România și ai Autorității de Certificare și Plată.
Pentru a conștientiza impactul sectoarelor culturale și creative asupra mediului înconjurător, dar și pentru a identifica soluții care pot diminua acest impact, în cadrul evenimentului vor împărtăși know-how și experiențe relevante experți din România, Norvegia și Olanda. Intervențiile acestora vor fi transmise prin live streaming, miercuri, 12 iunie a.c., în intervalele orare 9:45 – 10:15;11:30 – 12:00, 14:00 – 14:15, pe pagina de facebook a UMP, respectiv a Programului RO-CULTURA.
Aduc plus valoare oportunității de învățare privind sustenabilitatea culturală și reprezentanți ai Programului Europa Creativă, respectiv experți Noul Bauhaus European (NEB) care vor prezenta măsurile adoptate la nivelor celor două programe europene pentru a facilita tranziția verde în sectorul cultural.
Reuniunea „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE” va marca și finalizarea perioadei de implementare a proiectelor finanțate cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021. Astfel, cu un buget de aproximativ 31 milioane de euro, în cadrul Programului RO-CULTURA au fost finanțate, din 2018 până în prezent, 68 de proiecte culturale care au vizat promovarea diversității culturale, restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, consolidarea antreprenoriatului cultural, organizarea de expoziții inovative, precum și încurajarea cooperării bilaterale cu entități din Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Pentru implicarea și efortul de a implementa, cu succes, proiectele ce au animat scena culturală din România, organizațiile beneficiare vor fi premiate în cadrul Galei RO-CULTURA ce va fi transmisă prin live streaming, joi, 13 iunie a.c., în intervalul orar 14:30 – 16:00 pe pagina de facebook a UMP, respectiv a Programului RO-CULTURA.
Mai multe informații privind concluziile și impactul întâlnirii „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE” vor fi publicate, ulterior finalizării evenimentului, atât pe website-ul UMP și Programul RO-CULTURA, cât și pe paginile de facebook amintite.
Persoană de contact: Monica VASINCU, responsabil comunicare – Programul RO-CULTURA; email: monica.vasincu@umpcultura.ro; telefon: 0728642340.
–
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 31 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro