Ce tip de amortizor se potriveste usii tale?

0
22

Cand alegi un amortizor usa pentru linistea si confortul spatiilor in care petreci mult timp trebuie sa tii cont de mai multi factori, precum specificatile cladirii, amplasarea usii, volumul de trafic, latimea si greutatea usii, pretul si nu in ultimul rand preferintele personale pentru un brand anume.
Spre exemplu, pentru usi grele si cu trafic intens vei avea nevoie de un amortizor mai puternic si mai rezistent. Usile mai usoare pot fi echipate si cu amortizoare obisnuite.
In general un astfel de dispozitiv poate fi instalat foarte simplu, urmand doar cativa pasi. Majoritatea amortizoarelor pentru usa poate fi reglate in functie de viteza, de forta de inchidere si de impactul final. Poate fi montat atat pe usa, cat si pe tocul usii si este suportat atat de termopan si de lemn, cat si de metal sau aluminiu. Atunci cand alegi amortizorul pentru usa este bine sa fii atent la specificatii pentru a afla carui tip de material se potriveste cel mai bine.
Tipuri de amortizor usa recomandate
Un amortizor usa cu brat articulat este foarte util pentru usile exterioare sau interioare mai grele si pentru cele cu trafic intens si mediu. Are o durata de viata mare si o eficienta ridicata din punct de vedere al fortei de inchidere, astfel ca este cel mai raspandit model. Dezavantajul ar fi ca bratul amortizorului iese in afara, prin urmare nu este indicat sa fie montat in locuri care ar putea fi vandalizate.
Amortizor usa cu brat culisant este mai potrivit pentru scoli sau spatii comerciale unde exista un risc mai mare de vandalizare, dar si pentru locuinta, pentru ca este aproape invizibil. Amortizorul cu brat culisant are o singura parghie, care culiseaza in sina montata pe tocul usii. Este mai putin eficient la capitolul forta de inchidere decat un amortizor cu brat articulat, dar este mai scump.
Un amortizor pardoseala este util pentru usile din sticla si nu este deloc indicat pentru usile antifoc. El se monteaza in pardoseala de sub usa si este practic invizibil. Tija sa indeplineste si rolul de balama in partea de jos. Are functie de blocare in pozitia “deschis”, ceea ce este interzis prin lege pentru usile antifoc, din cauza riscului de propagare a incendiului si de raspandire a fumului. Avantajele amortizoarelor de pardoseala sunt durata de viata ridicata si eficienta crescuta a fortei de inchidere. Ca dezavantaje amintim pretul ridicat si instalarea destul de complicata.
Pentru usile usoare de interior este foarte potrivit un amortizor usa tip balama. Ascuns in toc si in foaia de usa, acesta este practic invizibil, este actionat de un arc cu forta de inchidere redusa si este mai ieftin decat alte tipuri de amortizoare.
Amortizor usa culisanta este montat pe sina de culisare a usii si incetineste inchiderea. Nu este o protectie doar pentru usa, ci si pentru perete. Inca nu este foarte raspandit la noi in tara deoarece nici usile culisante nu sunt deocamdata foarte des folosite.
Daca nu sunteti siguri ce fel de amortizor se potriveste mai bine nevoilor dvs, puteti apela la sfatul unei firme specializate. Majoritatea acestora, cum este de exemplu Feronerie Usi SRL, ofera consultanta tehnica gratuita.