Bune practici pentru utilizarea rețelelor sociale în deplină siguranță – o tematică de interes pentru elevi, cadre didactice și consilieri școlari din Școala Gimnazială nr. 113 București

0
432

Cinci ateliere gratuite de bune practici derulate cu 91 de elevi cu vârsta între 12-14 ani și 13 cadre didactice și consilieri școlari ce au fost conștientizați cu privire la impactul pe care social media îl are asupra sănătății mintale a tinerilor.

Acest demers a fost posibil prin proiectul „#Social Media Detox” inițiat de Asociația Start Creativ.

Proiectul, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, s-a născut din dorința de a oferi tinerilor posibilitatea să învețe cum să folosească rețelele de socializare în mod responsabil și în folosul dezvoltării personale, transformând timpul pe care tinerii îl petrec pe social media în timp de calitate.

Asociația Start Creativ, alături de partenerul lor Școala Gimnazială nr. 113 din București, au diseminat informațiile la nivelul școlii și comunității părinților, atât prin atelierele derulate, cât și prin intermediul unor afișe tipărite cu un set de recomandări adaptate nivelului de înțelegere al elevilor și, totodată, prin desene/afișe/postere realizate de elevi în urma participării active la ateliere.

Monitorizarea schimbării comportamentului dezirabil și al gradului de conștientizare la elevi s-a făcut prin aplicarea unui chestionar, în două etape: înainte de debutul atelierelor și după finalizarea lor.

Atelierele au implicat activ un număr de elevi cu 14% mai mult decât valoarea planificată și asumată prin proiect, iar în ceea ce privește participarea cadrelor didactice și a consilierilor școlari – cu 30% mai mult decât am planificat.

Alte rezultate obținute, comparativ cu valorile planificate și asumate prin proiect:

  • 91 chestionare completate privind evaluarea impactului pe care social media îl are asupra elevilor participanți la ateliere – cu 52% mai mult;
  • 91 elevi au adoptat un comportament echilibrat între timpul petrecut online pe rețelele de socializare și timpul petrecut offline, cu familia și prietenii – cu 127,5% mai mult;
  • cel puțin 91 de părinți ai copiilor implicați în atelierele creativ-educative au fost conștientizați indirect, atingând astfel tot o creștere cu 127,5% mai mult decât ținta.

Toți participanții la proiectul derulat își doresc menținerea rezultatelor obținute, iar bunele practici prezentate, conștientizate și ilustrate sugestiv de elevi vor fi aplicate în continuare, atât la clase, cât și în familie!

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Asociația Start Creativ scrie și implementează proiecte cu finanțări nerambursabile. Organizează și derulează programe de formare profesională pentru adulți, acreditate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pentru „Competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică” și „Manager proiect”. Derulează programe de dezvoltare personală și formare pentru copii, tineri și adulți pe teme precum educație financiară, inteligență emoțională, comunicare asertivă, sănătate, dezvoltare durabilă și protecția mediului, antreprenoriat, creativitate, artă și cultură, WLB, GDPR ș.a.

 Contact

Laura Griza

Manager de proiect

Tel. 0735.521.029

E-mail: asociatia@startcreativ.eu