Ateliere gratuite dedicate elevilor – Bune practici pentru gestionarea, în deplină siguranță, a rețelelor sociale în realitate și în mediul digital

0
232

Acest demers este posibil prin proiectul „#Add/Block Friend” inițiat de Asociația Start Creativ și finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Observând cât de greu, în prezent, adolescenții bun bazele și mențin o relație de prietenie în realitate, și cât de influențați sunt de rețelele sociale din realitatea digitală, echipa Asociației Start Creativ își propune prin intermediul acestui proiect să susțină 200 de elevi din clasele VI-VII, X-XI să își creeze rutine sănătoase, în mod responsabil, echilibrat și în condiții de siguranță și securitate cibernetică.

Când se derulează „#Add/Block Friend”? Timp de zece săptămâni, până la începutul lunii noiembrie 2024.

Ce își propune echipa noastră? Alături de partenerii noștri, Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 2 din Comuna Jilava, județul Ilfov și Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” din Municipiul Iași, misiunea Asociației Start Creativ este de a-i ajuta pe tineri să își însușească instrumente practice pentru dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a interacționa într-un mod pozitiv și competent atât în mediul digital, cât și în realitate, să deprindă tehnici pentru gestionarea emoțiilor și dezvoltarea inteligenței emoționale, să reușească să transforme timpul petrecut online în timp de calitate.

Concret, Asociația Start Creativ va organiza și va derula opt ateliere educative dedicate elevilor și trei ateliere dedicate cadrelor didactice și consilierilor școlari din cadrul partenerilor noștri. În cadrul acestora, cei 200 de elevi, împreună cu 10 cadre didactice și consilieri școlari, vor afla informații despre arhitectura relațiilor sociale în realitate și în mediul virtual, despre cum afectează rețelele de socializare sănătatea mintală și cum se poate preveni acest lucru și vor fi conștientizați în legătură cu importanța principiilor care guvernează relațiile sociale, “a da/a lua prietenia” fiind în realitate total diferit de „add/block a friend” in online, cu implicații emoționale adânci…

Informațiile vor fi diseminate la nivelul școlii și comunității părinților și prin intermediul unui Ghid de bune practici și realizarea și difuzarea unei emisiuni TV pe tema formării și menținerii unor relații de prietenie în realitate, nu doar virtual, contribuind, astfel, la dezvoltarea rezilienței emoționale a elevilor și a comunicării asertive.

Monitorizarea schimbării comportamentului dezirabil și al gradului de conștientizare la elevi se va face prin aplicarea unui chestionar, în două etape: înainte de debutul atelierelor și după finalizarea lor. Astfel, elevii vor fi implicați activ în descoperirea bunelor practici care trebuie adoptate pentru utilizarea rețelelor sociale în deplină siguranță și în folosul dezvoltării personale.

 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Asociația Start Creativ scrie și implementează proiecte cu finanțări nerambursabile. Organizează și derulează programe de formare profesională pentru adulți, acreditate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pentru „Competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică” și „Manager proiect”. Derulează programe de dezvoltare personală și formare pentru copii, tineri și adulți pe teme precum educație financiară, inteligență emoțională, comunicare asertivă, sănătate, dezvoltare durabilă și protecția mediului, antreprenoriat, creativitate, artă și cultură, WLB, GDPR ș.a.

 

Contact

Laura Griza, Manager de proiect

Tel. 0735.521.029

E-mail: asociatia@startcreativ.eu